Kdo povede Čínu? V Pekingu probíhá 'mocenská předehra' k výběru nové hlavy státu

V Pekingu se podle pozorovatelů rozhoduje o tom, kdo příštích šest let povede Čínskou lidovou republiku. Jednání se přitom nese ve znamení ostrého vnitrostranického boje. Favoritem je současný generální tajemník Komunistické strany Číny a hlava státu Xi Ting Pching.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching si zatýkáním vysoce postavených funkcionářů pravděpodobně upevňuje moc

Čínský prezident Si Ťin-pching si zatýkáním vysoce postavených funkcionářů pravděpodobně upevňuje moc | Zdroj: Reuters

„Můžeme krok za krokem sledovat soustavnou snahu Xi Ting Pchinga soustředit většinu moci ve svých rukou. Tím se trochu vrací styl Mao Ce-tungovy vlády,“ řekla k současnému vedení Číny sinoložka Olga Lomová, vedoucí Ústavu dálného východu FF UK.

Na uzavřeném plénu se funkcionáři komunistické strany oficiálně věnují stranické disciplíně. Pozorovatelé však tvrdí, že ve skutečnosti jde o souboj jednotlivých frakcí uvnitř strany o to, kdo bude příštím prezidentem. Největším kandidátem je dosavadní generální tajemník Komunistické strany Číny a prezident Xi Ting Pching.

Zůstane Si Ťin-pching čínským prezidentem? Do Pekingu se sjelo vedení komunistické strany

Číst článek

Prezident má kvůli své protikorupční politice i uvnitř strany nepřátele, kteří mohou boj o vedení státu ještě zdramatizovat. V minulosti ale platilo, že plán, který připraví plénum, potom o několik měsíců později v plném znění odsouhlasí Všečínské shromáždění lidových zástupců

Všečínské shromáždění lidových zástupců bude příští rok na 19. sjezdu Komunistické strany Číny volit svého nového šéfa, který se zároveň stane prezidentem země. Dá se proto očekávat, že současné jednání je jakousi mocenskou předehrou a sjezd už jen rozhodnutí potvrdí.

Čínská policie ve Wu-kchanu zatkla desítky demonstrantů. Novináře z vesnice vyhnala

Číst článek

Současný prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching je ve funkci od roku 2012. Sám sebe staví do role nesmlouvavého bojovníka proti korupci a v rámci jeho akce už čínská justice odsoudila několik desítek vysoce postavených funkcionářů.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme