Ke břehům Guatemaly dorazila plující 'potratová stanice'. Poslanec ji označil jako loď smrti

Guatemalská armáda čeká v přístavu San José na jachtu organizace Ženy na vlnách. Plující „potratová stanice“ chtěla dorazit ke břehům Guatemaly, ale úřady ji nepustily a povolaly námořnickou armádu. Loď sloužila k turistickým účelům, úřady jí odebraly povolení k vstupu do výsostních vod Guatemaly. Na místě měla zůstat pět dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď ženy na vlnách - 2004

Loď ženy na vlnách - 2004 | Foto: Ženy na vlnách

Organizace si vybírá přímořské země, kde jsou interrupce nelegální. U břehu nastoupí ženy, které chtějí ukončit těhotenství a loď je poté odváží do mezinárodních vod, na které se už zákony dané země nevztahují.

Organizace zastává názor, že žena má právo na to, aby se svobodně rozhodla o svém těhotenství a jeho případném přerušení. Jako další argumenty organizace Ženy na vlnách uvádí, že v Guatemale se každý rok provede 65 tisíc nelegálních potratů, často nebezpečných a ve špatných podmínkách.

Na plánované přerušení těhotenství zareagovala především katolická církev a někteří konzervativní zákonodárci. Poslanec Raúl Romero řekl, že ke Guatemalským břehům dorazila loď smrti.

V řadě latinskoamerických zemí je téma potratů z kulturních a náboženských důvodů tabu a moc se o něm nemluví. Protichůdné názory se ale objevují v diskuzích pod články v médiích nebo na sociálních sítích.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme