Kerry v Rusku dohodl účinnější spolupráci při řešení syrské krize

Spolupráce Spojených států a Ruska při řešení syrské krize bude po dnešních "obsažných" moskevských rozhovorech ministra zahraničí USA Johna Kerryho účinnější a koordinovanější. Po setkání Kerryho s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem to novinářům řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Americký ministr zahraničí John Kerry v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | Zdroj: ČTK

Jednání Kerryho s Putinem plánované na hodinu trvalo víc než trojnásobně dlouho. Lavrov po jeho ukončení oznámil, že Rusko podporuje svolání nového diplomatického jednání o Sýrii na pátek do New Yorku.

Schůzku, která do dnešního dne nebyla oficiálně potvrzena, navrhují Spojené státy jako pokračování listopadových rozhovorů, které se konaly ve Vídni. Rusko s jejím organizováním podle Lavrova pomůže.

Putin podle Kerryho "vzal na vědomí" americká varování, že ruské letecké údery v Sýrii nemíří jen na teroristy z Islámského státu, ale i na bojovníky umírněné syrské opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Johna Kerryho v Moskvě komentoval Lukáš Dyčka, bezpečnostní analytik z brněnské Univerzity obrany

Bašár Asad, kterého Moskva podporuje, podle Kerryho nemůže být v budoucnu syrským prezidentem. S Putinem prý nicméně americký ministr o Asadově osudu nejednal, diskutovali pouze o "politickém procesu" urovnání.

S Lavrovem americký ministr dojednal výměnu dat vymezujících území protiteroristických operací v Sýrii. Obě strany budou rovněž dál spolupracovat při sestavování seznamu teroristických skupin, které v Sýrii bojují.

Oba ministři nalezli rovněž "společnou půdu" v názoru na seznam syrských opozičních skupin, které se mírových rozhovorů mají zúčastnit. "Rusko a USA postupují v Sýrii stejným směrem," řekl Kerry.

Saúdská Arábie povede islámskou koalici proti terorismu, je v ní 34 zemí

Číst článek

Bezpečnostní analytik z brněnské Univerzity obrany Lukáš Dyčka předpokládá, že shoda obou mocností na diplomatické úrovni se projeví i v terénu.

„Projeví se to především proto, že USA si jakýmsi způsobem uvědomují, že jejich vliv na situaci v Sýrii podstatně slábne. Ony zjistily, že nemají na zemi žádného spojence, žádnou povstaleckou skupinu, která by jim byla ideově nakloněna. A to samozřejmě znamená, že nejsou schopny uplatňovat svoji politiku v Sýrii a Iráku samostatně a potřebují hledat spojence,“ zmínil Dyčka ve vysílání Českého rozhlasu.

„A spojit se s tím, kdo je tam relativně velmi silný, a to je Rusko, je logický argument a je to koneckonců lepší, než se zkoušet spojit třeba s takovou Saúdskou Arábií nebo někým podobným,“ doplnil.

S Putinem i o Ukrajině

"Dobrá diskuse" s Vladimirem Putinem se dnes podle Kerryho rozvinula kolem řešení ukrajinského konfliktu.

Šéf americké diplomacie přitom upozornil, že čím dřív budou splněny všechny body minských mírových dohod, které stanoví podmínky příměří a politického urovnání, tím dřív budou odvolány západní sankce. "Spojené státy nechtějí Rusko izolovat," řekl Kerry.

Kerry se s Putinem setkal letos podruhé, první jednání se uskutečnilo v květnu v Soči. Jejich debata tehdy místo plánovaných 90 minut trvala více než čtyři hodiny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme