Kim Čong-nam zemřel během 20 minut po otrávení silným neurotoxinem, vyplývá z výsledků pitvy

Bratr severokorejského prezidenta Kim Čong-nam zemřel během 20 minut od chvíle, co byl 13. února na letišti v Kuala Lumpuru otráven. Paralyzoval ho silný neurotoxin, jak vyplývá z výsledků pitvy, které zveřejnil malajsijský ministr zdravotnictví. Krátce před tím oznámily malajsijské úřady, že letiště v Kuala Lumpuru je zcela bezpečné, bez jakýchkoli stop po jedu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technici prohlížejí letiště v Kuala Lumupuru, jestli se zde nenachází plyn VX

Technici prohlížejí letiště v Kuala Lumupuru, jestli se zde nenachází plyn VX | Zdroj: Reuters

Malajsie už v pátek informovala o tom, že Kim Čong-nama zabil nervový plyn VX. Smrt muže, který byl stejně jako nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un synem bývalého severokorejského prezidenta Kim Čong-ila, přitom jako by vypadla ze stránek špionážního románu.

Žena podezřelá z vraždy Kim Čong-nama dostala dva tisíce. Myslela si, že jde o žert s dětským olejíčkem

Číst článek

Smrtící látku pětačtyřicetiletému Kim Čong-namovi do obličeje nastříkaly dvě ženy, které nyní tvrdí, že byly přesvědčené, že se jedná jen o žert natáčený skrytou kamerou pro televizní zábavný pořad.

VX je extrémně smrtící látka bez barvy a zápachu, která podle OSN patří mezi zbraně hromadného ničení. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Na zabití stačí deset miligramů látky v práškové podobě. To podle expertů odpovídá pár zrnkům soli.

Látka je považována za ještě nebezpečnější než nervový plyn sarin, který byl použit například v tokijském metru při útocích v roce 1995. Zatímco sarin se odpaří, v případě VX může trvat dny i týdny, než vyprchá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme