Koalice bombardovala nemocnici v Mosulu. Útočili z ní džihádisté, oznámili Američané

Letadla mezinárodní koalice ve středu zaútočila na nemocnici v iráckém Mosulu. Oznámilo to americké velitelství s tím, že budova sloužila jako základna bojovníkům Islámského státu, kteří z ní ostřelovali irácké jednotky. Neuvedlo přitom, zda se na místě v okamžiku útoku nacházeli civilisté.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký voják prochází troskami budov ve východním Mosúlu (ilustrační).

Irácký voják prochází troskami budov ve východním Mosúlu (ilustrační). | Zdroj: Reuters

Náletu předcházel úterní pokus armády o dobytí nemocničního komplexu Al Salem v centru východní části Mosulu, uvedlo ve své zprávě velitelství USA pro Blízký a Střední východ (Centcom). Džihádisté podle něj nemocnici využívali jako operační a velitelskou základnu, odkud zahájili soustředěný útok na irácké jednotky. Ty koalici ve středu požádaly o leteckou podporu, což vedlo k „cílenému útoku“ na danou budovu.

Zpověď Slováků z první linie: Nejhorší zážitek? Když nám v rukou zemřel devítiletý kluk

Číst článek

Centcom neuvádí, zda při náletu někdo zahynul, a nezmiňuje se ani o tom, jestli se v budově v okamžiku útoku nacházeli pacienti nebo jiní civilisté. Guardian, který informaci ve středu večer přinesl, upozorňuje, že se mu zprávu nepodařilo nezávisle ověřit. Zatím není jasné ani to, jestli byl náletem boj o nemocnici ukončen, nebo stále pokračuje.

Na sociálních médiích se mezitím objevily záběry, které údajně zachycují sebevražedné útoky IS uvnitř nemocničního komplexu.

Bitva o Mosul, druhé největší město Iráku, které džihádisté ovládli předloni v červnu, trvá už několik týdnů. Irácké armádě se již podařilo do města proniknout a dobýt část města zpět, podle OSN však přitom padlo na 2000 vojáků. Počet bojovníků samozvaného chalífátu, kteří v Mosulu zůstávají, se nyní odhaduje na asi 3000 z někdejších 5000.

Nálety na nemocnice se v uplynulých dvou letech staly realitou války v Sýrii i Jemenu, přičemž odpovědnost bývá připisována syrské a ruské armádě, respektive arabské koalici pod vedením Saúdské Arábie. V říjnu minulého roku se obětí stala i nemocnice provozovaná Lékaři bez hranic v afghánském Kundúzu, kde americký nálet zabil 42 civilistů. Letadla USA tehdy útočila na základě zprávy, že se v nemocnici skrývají bojovníci Tálibánu.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme