Konec tištěných médií v Egyptě? Novináře drtí 'katastrofální' ceny státní tiskárny

Egyptská tištěná média sužuje existenční úzkost. Jejím původcem je státem provozovaná tiskárna, která minulý týden zvedla ceny o 80 %. Reakce tiskárny na mohutnou devalvaci státní měny může být pro tištěné noviny likvidační, bijí žurnalisté na poplach.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výměna dolarů v Káhiře. Kolosální propad egyptské měny ohrožuje existenci tištěných médií.

Výměna dolarů v Káhiře. Kolosální propad egyptské měny ohrožuje existenci tištěných médií. | Zdroj: Reuters

Opatření zasáhlo jak státem vlastněná, tak soukromá média, informoval server Daily News Egypt. Vedení listů tvrdí, že rozhodnutí tiskárny Al-Ahram je katastrofální a ohrožuje samotnou existenci tištěných médií, přičemž některá mohou zaniknout už počátkem příštího roku.

„Rozhodnutí povede k prohloubení kolapsu tištěné novinařiny v Egyptě, která už dnes trpí masivními ztrátami kvůli zhoršujícím se ekonomickým podmínkám. Egypťané nejsou připraveni nést ještě víc břemen,“ řekl Daily News Egypt šéfredaktor týdeníku Veto Essam Kamel.

Drsná ekonomika

Platí přitom, že dotčená periodika nechtějí výrazně zvyšovat cenu. Vysvětlují to tím, že nechtějí dále zatěžovat běžného občana, na něhož tvrdě dopadla hospodářská krize – skutečnost je taková, že drahé noviny by kupoval jen málokdo. „Zvýšení cen způsobí, že mnohá tištěná média vyhlásí bankrot, protože průměrný běžný Egypťan si (je) nebude moct dovolit,“ tvrdí šéfredaktor novin El Mesryoon Gamal Sultan.

Egypt zahájil drastické reformy, zdražily pohonné hmoty a měna se propadla o desítky procent

Číst článek

Listy proto žádají stát o dotace. Na vládu také apelují, aby zrušila celní poplatky uvalené na tiskové materiály, jež tiskárna Al-Ahram používá k práci.

„Drsné ekonomické okolnosti donutily tiskové služby Al-Ahram, aby zvýšily své ceny. K takovému opaření je přiměl fakt, že většina k tisku užívaných materiálů se dováží a musí se za ně platit v dolarech. Také se na ně vztahují vysoké celní poplatky,“ vysvětluje Sultan.

Egyptská centrální banka v půlce března výrazně devalvovala státní měnu ve snaze zkrotit černý trh s dolary, který se v zemi rozbujel kvůli palčivému nedostatku devíz. Oficiální kurz tehdy klesl na 8,85 egyptské libry za jeden americký dolar; k prosinci už poměr spadl na 17,69 liber za dolar.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme