Kosovská policie zabránila útokům IS. Teroristé chtěli napadnout i izraelské fotbalisty

Policie v Kosovu ve čtvrtek oznámila, že zabránila několika simultánním útokům Islámského státu, včetně atentátu na izraelský fotbalový tým v sousední Albánii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny | Foto: Voice of America, Wikimedia Commons, public domain

Agentura AP uvedla, že policisté zatkli 18 lidí v Kosovu a dalších šest v Albánii či Makedonii. V domech podezřelých osob a v ostatních prostorách policisté našli výbušniny, zbraně a elektronické vybavení.

Spolupráci buněk IS v Kosovu, Albánii a Makedonii podle policie zajišťovali dva Albánci, kteří jsou členy IS v Sýrii. Skupiny "měly jasné cíle, na koho a kdy zaútočit", uvádí policejní prohlášení.

Českou studentku, která pomáhala Kurdům, obvinili v Turecku z terorismu. Spolu s ní zadrželi i dalšího Čecha

Číst článek

Cílem se měl stát i izraelský fotbalový tým, který minulý víkend v Albánii hrál zápas kvalifikace o postup na světový šampionát. Kvalifikační zápas o účast na mistrovství světa v roce 2018 mezi fotbalisty Albánie a Izraele byl minulou sobotu z bezpečnostních důvodů přeložen ze Škodry na severozápadě Albánie do Elbasanu v centrální části země.

Fotbalový svaz důvod změny neuvedl, místní média však informovala o plánovaném teroristickém útoku před zápasem i během něj. Podle deníku Panorama byly zadrženy čtyři podezřelé osoby - na stadion ve Škodře prý chtěly pronést výbušniny.

Izraelský rozhlas pak oznámil, že zadržení byli napojeni na organizaci Islámský stát a chtěli zaútočit na izraelský tým. Zdroj agentury Reuters uvedl, že jejich cílem bylo vyvolat chaos.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme