Krejčíř znovu chystal útěk z věznice. Pomáhala mu další milenka, píše jihoafrický server

Radovan Krejčíř prý plánoval další pokus o útěk z jihoafrického vězení. Ostraha českého podnikatele souzeného v obou zemích je proto nyní zvýšena na maximum a převezli ho do jiné věznice, napsal v úterý jihoafrický server iol.co.za.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013)

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013) | Foto: Robert Mikoláš

Vyšetřovatelé se dozvěděli o dalším plánovaném pokusu o osvobození Krejčíře údajně s pomocí najatých žoldáků a bývalých příslušníků armády.

Krejčíř byl následně převezen do jiné věznice v Pretorii, která má oddělení pro zvlášť rizikové osoby. Soudní stání s českým občanem má nyní nově hlídat i jihoafrická protiteroristická jednotka.

„Sám jsem mohl v soudní síni v Johannesburgu vidět, jak Krejčíře hlídá velké množství policistů s automatickými zbraněmi. Řada z nich během líčení nesundala prst ze spouště. Teď se k nim tedy přidali i členové protiteroristické jednotky s odstřelovacími puškami,“ popsal ve vysílání Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Přiznání za převoz do Česka jsem nenabídl. To advokát bez mého vědomí, tvrdí Krejčíř

Číst článek

Do posledního plánu na osvobození Krejčíře je prý zapletena další z jeho milenek, kterou policie zatkla. Zadrženy byly i jiné dvě osoby, mezi nimi příslušník vězeňské služby. Tato dvojice spolu s Krejčířem stane před soudem tuto středu, napsal server timeslive.co.za.

V červenci byla zadržena jiná milenka podezřelá z účasti na předchozím plánu dostat vězně na svobodu.

V Krejčířově cele už našli pistoli i paralyzér

Krejčíř už byl dříve umístěný do nejpřísněji střežené věznice v Kokstadu, dokonce ještě předtím, než byl letos v únoru ve vůbec první kauze v Jihoafrické republice odsouzený, čímž se zapsal do historie vězeňství této země.

O útěk už se podle jihoafrické policie český podnikatel pokusil několikrát. Vězeňská služba v jeho cele před rokem našla pistoli, deset mobilních telefonů, nůž i elektrický paralyzér.

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl shledán vinným v jednom případu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy. Zatím poslední stání v této kauze se konalo v Johannesburgu v pondělí, uvedl iol.co.za.

V Česku byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Stále existuje i možnost, že se Radovan Krejčíř do Česka vrátí. Bude ale záležet na ochotě a snaze obou ministerstev spravedlnosti. Extradiční řízení pokračuje příští středu.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme