Křesťané slaví Letnice. Připomínají si seslání Ducha svatého a vznik církve

Slavnost Letnic a s ní i vznik církve dnes slaví křesťané po celém světě. Připomínají si padesátý den po Velikonocích, kdy měl vzkříšený Kristus na své apoštoly seslat Ducha svatého. A s ním také zvláštní schopnosti, aby mohli šířit víru po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

Letnice patří v křesťanském kalendáři k nejvýznamnějším svátkům. V některých evropských zemích mají lidé dokonce volno. Státní svátek je třeba v Norsku, Německu nebo Lucembursku.

Na Svatopetrském náměstí v Římě se každoročně schází statisíce lidí k bohoslužbě, které předsedá papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Křesťané slaví Letnice. Připomínají si seslání Ducha svatého a vznik církve. Podrobnosti zjišťovala Evelyna Kulíšková

„Máme odvahu kráčet po nových stezkách, které nám Bůh ukazuje, nebo odoláme a zůstaneme uzavření ve starých strukturách, které ztratily schopnost otevřít se něčemu novému? Je dobré si takové otázky denně klást," vyzval věřící při loňské letniční mši papež František.

Slavnostní bohoslužbu chystá také pražský arcibiskup Dominik Duka. V katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha při ní připraveným kandidátům udělí svátost biřmování.

Tuto svátost křesťanské dospělosti přijmou další bezmála dvě stovky lidí v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla. Tam ji bude udělovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle. V Plzni pak Letnice oslaví umělci během pátého ročníku Festivalu duchovní kultury.

Bible popisuje prožitek Kristových učedníků a také okamžik, kdy vznikla samotná církev takto: „Tu se strhl hukot, jako když se žene prudký vítr. A ukázaly se jim jakoby ohnivé jazyky, rozdělily se a na každém z nich spočinul jeden; všichni byli naplněni Duchem svatým a začali mluvit jinými jazyky."

Během slavnosti Letnic by křesťané měli Ducha svatého prosit i pro sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam a tradici Letnic popsal Vladimíru Krocovi Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd

„Představuji si ho jako oživující sílu, která je ale osobou. Duch je například dán Ježíšovi při jeho křtu. Je silou, která ho pak vyvede na poušť, kterou je pomazán a která ho vede hlásat evangelium chudým," vysvětlil už dříve biblista a salesiánský kněz Ladislav Heryán.

Podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu Akademie věd jsou Letnice jedním z nejstarších svátků, které se v křesťanské tradici udržují. Ve stejné podobě se slavily už ve třetím století.

„Výrazně se měnila liturgie, ne smysl toho svátku. Liturgie zvláště po Druhém vatikánském koncilu směřuje k tomu, aby si věřící lidé uvědomovali význam Ducha svatého jako třetí božské osoby a aby třeba nepodléhali vlivům různých šarlatánů, které teď můžeme vidět v podobě kartářek a různých vědem,“ vysvětlil.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme