Křik a bučení. Protesty bulharských nacionalistů proti tureckým voličům nekončí

Na bulharsko-tureckých hranicích pokračují protesty bulharských nacionalistů před nedělními volbami. Bulharská policie odstranila blokády na hraničních přechodech s Tureckem, demonstranti z řad bulharských nacionalistů ale na hranicích pokračují v protestech proti příjezdům autobusů s bulharskými Turky, kteří chtějí hlasovat v nedělních předčasných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharští nacionalisté před předčasnými volbami blokují hranice s Tureckem

Bulharští nacionalisté před předčasnými volbami blokují hranice s Tureckem | Foto: Zdeněk Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle Asena, stoupence jedné z bulharských nacionalistických stran, se turecký prezident Erdogan a jeho vláda snaží zvýšit svůj vliv na dění v Bulharsku. Proto někdo organizuje autobusové zájezdy bulharských Turků žijících za hranicemi do jejich vlasti právě v době voleb.

Bulharská vláda ale potvrdila, že takzvané volební turistice nelze podle dnešních zákonů zabránit. Demonstranti několik hodin blokovali hraniční přechody, ale policie je pak vytlačila za svodidla.

Každý průjezd tureckého autobusu provází na hraničním přechodu Kapitan Andrejevo křik a bučení.

Studentka Gergana a další demonstranti jsou odhodlaní protestovat na hranici až do nedělního večera, kdy hlasování končí. V Turecku žije přes 400 tisíc lidí, kteří mají bulharské občanství.

Z Turecka pouštěli nacionalisté do Bulharska jen osobní auta. Na bariérách s transparenty měli napsáno: „Ne volební turistice“ nebo „Konec vměšování se Turecka do voleb“. Kvůli nabádání bulharských Turků jedním z ministrů turecké vlády k hlasování pro stranu DOST, Sofie dočasně stáhla svou velvyslankyni v Ankaře.

Bulhaři budou hlasovat v předčasných volbách v neděli. Parlament na konci ledna rozpustil prezident Rumen Radev, který zároveň premiérem dočasné vlády jmenoval bývalého předsedu parlamentu Ognjana Gerdžikova.

Politickou krizi vyvolala demise premiéra Bojka Borisova, který odstoupil poté, co Radev v prezidentských volbách porazil vládní kandidátku Cecku Cačevovou. Žádná strana poté nebyla schopna vytvořit nový koaliční kabinet.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme