'Krok správným směrem.' Iráčanům se s novým Trumpovým příkazem ulevilo

Irák přijal s velkou úlevou nové nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vypadl totiž z původního seznamu sedmi muslimských zemí, jejichž občané nesměli do Spojených států vstoupit. Podle iráckého ministerstva zahraničí je to krok správným směrem, který upevní irácko-americkou spolupráci v boji proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump podepsal nový exekutivní příkaz. Z původního seznamu zemí, jejichž občané nesměli do USA, vypadl Irák

Donald Trump podepsal nový exekutivní příkaz. Z původního seznamu zemí, jejichž občané nesměli do USA, vypadl Irák | Zdroj: Reuters

Nový výnos amerického prezidenta je úlevou hlavně pro Iráčany, kteří mají ve Spojených státech rodiny nebo tam studují. Původní lednový zákaz je zaskočil. Někteří šíitští politici dokonce tehdy volali po odvetném kroku, tedy po zákazu vstupu americkým občanům do Iráku.

„Považujeme to za důležitý krok správným směrem, který posiluje a upevňuje strategické spojenectví mezi Bagdádem a Washingtonem v mnoha oblastech, konkrétně pak v boji s terorismem,“ uvedl mluvčí iráckého ministra zahraničí Ahmad Jamal.

V rámci ofenzivy proti organizaci Islámský stát v zemi působí 5000 amerických vojáků. Irák přislíbil přísnější kontroly cestovních dokladů a těsnější sdílení informací s americkými úřady.

Irák obhajovalo několik vysokých úředníků včetně ministra obrany Jamese Mattise a ministra zahraničí Rexe Tillersona. Na Trumpovu administrativu apelovali, aby zemi do nového exekutivního příkazu nezahrnovala. Argumentovali především tím, že Irák je důležitým partnerem v boji proti takzvanému Islámského státu, píše CNN.

„Stateční iráčtí vojáci bojují v úzké spolupráci s americkými muži a ženami ve zbrani. Po revizi, provedené minulý měsíc, jsme také určili několik bezpečnostních opatření, které irácká vláda a diplomacie přijmou, aby zabránily zločincům a teroristům v cestě do Spojených států,“ řekl šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme