Kuba, KLDR nebo Barma. I tam voláme Američanům, aby volili, říká demokratka z Česka

„Je to důležitá volba nejen proto, že je poprvé kandidátkou žena, ale hlavně proto, že bojujeme za demokracii,“ popisuje Julia Bryanová nadcházející prezidentskou volbu ve Spojených státech. Sama se zasazuje o to, aby v Oválné pracovně od ledna zasedla Hillary Clintonová. Jako členka oficiální organizace Democrats Abroad vyzývá pod hlavičkou Demokratické strany Američany žijící v zahraničí, aby využili svého hlasu a pomohli jejich kandidátce k vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Democrats Abroad vyzývají Američany žijící v zahraničí, aby využili svého hlasu v prezidentských volbách (ilustrační foto)

Democrats Abroad vyzývají Američany žijící v zahraničí, aby využili svého hlasu v prezidentských volbách (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Donald Trump je jedním z nejvíc antidemokratických kandidátů, kteří se kdy o prezidentský post ve Spojených státech ucházeli. Je důležité, abychom bojovali proti němu a ujistili se, že novým lídrem nebude diktátor,“ popisuje Bryanová svůj pohled na finálové obsazení boje o Bílý dům.

„Nesnáší všechny kromě bělochů,“ varuje před Trumpem. Sama navíc cítí, že letošní rok je velice obtížný i pro republikány. „Nikdo z mých přátel republikánů nemá rád Trumpa. Možná pro něj budou hlasovat, aby se ujistili, že Nejvyšší soud zůstane konzervativní, to je ale celé,“ popisuje, jak s některými z nich řešila i „Sofiinu volbu“ blížícího se hlasování.

Nebyl moje první ani desátá volba, ale pořád lepší než Clintonová. Za Trumpa agituje také Američan žijící v Česku

Číst článek

„Znám i lidi, kteří se rozhodli nehlasovat pro republikány. Někteří z nich dají svůj hlas liberálům, jiní zase Hillary Clintonové. Ví, že mu svou podporu dát nemohou,“ vysvětluje Bryanová.

Podle ní si ale stále často lidé neuvědomují dopady, jaké může zvolení Donalda Trumpa do prezidentského úřadu mít. Američané v Evropě to vidí podle ní jasněji: „Vidíme to u rostoucího nacionalismu v Evropě. Proto je to o tolik víc zřejmé. Nemůžeme dovolit, aby byl prezidentem.“ Američané v zahraničí dle jejího názoru však nejsou politikou tolik rozděleni jako v USA.

Democrats Abroad je oficiální organizace Demokratické strany Spojených států zřízená pro americké občany, kteří dočasně i dlouhodobě žijí v zahraničí. Organizace má přes 40 národních výborů napříč Evropou, Asií, Blízkým východem, Afrikou i Amerikou, a přes 150 tisíc členů, kteří jsou rozprostřeni ve více než 190 zemích světa. Hlavní snahou Democrats Abroad je zapojování Američanů žijících v zahraničí do politického dění ve Spojených státech.

„Pomáhám s voláním Američanům po celém světě, sociálními sítěmi i online podporou pro voliče. Volali jsme přes 89 tisícům lidí a odpověděli na 10 tisíc dotazů,“ vysvětluje Bryanová svou dobrovolnickou aktivitu. Letos zároveň byla také jedním z delegátů, kteří v primárkách vybírali demokratického kandidáta na prezidenta.

Jen v českém výboru Democrats Abroad je podle Bryanové okolo 800 členů. Během roku pro ně organizace pořádá několik tradičních akcí, při kterých se Američané žijící převážně v Praze setkávají. Na 8. listopadu chystají jednu speciální událost – přímo v Praze budou totiž společně celou noc sledovat výsledky prezidentských voleb.

Julia Bryanová je podnikatelka, která se do České republiky přestěhovala spolu s manželem na přelomu tisíciletí. Kromě své firmy se věnuje také dobrovolnické práci pro Democrats Abroad. Působí jako mezinárodní tajemnice a vedoucí komunikace celé organizace. Zároveň je předsedkyní českého výboru, který vznikl v roce 2009 a má 800 členů.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme