Kubánci pohřbili Fidela Castra. Obřad proběhl v úzkém kruhu rodiny a přátel

Ve východokubánském Santiagu byl při soukromém obřadu pohřben revolučního vůdce Fidel Castro, který vládl Kubě půl století a který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. V Santiagu i kubánské metropoli Havaně ve stejný okamžik vystřelili k jeho poctě 21 vojenských salv. Obřad v úzkém kruhu nejbližších zakončil týdenní pietní akce po celé zemi. Večer skončí v zemi devítidenní státní smutek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desítky tisíc Kubánců se v Santiagu de Cuba naposledy rozloučily se svým dlouholetým vůdcem Fidelem Castrem

Desítky tisíc Kubánců se v Santiagu de Cuba naposledy rozloučily se svým dlouholetým vůdcem Fidelem Castrem | Zdroj: Reuters

„Nebyly tam žádné projevy, bylo to velmi střídmé, jen pohřbili popel za přítomnosti rodiny a vlády," popsala bez dalších podrobností agentuře AFP průběh ceremonie francouzská ministryně životního prostředí Ségolene Royalová. Na hřbitov neměla přístup veřejnost ani novináři.

Smuteční průvod s urnou, doprovázený vojáky ve slavnostních uniformách, vyšel dnes krátce po půl sedmé místního času (po 12:30 SEČ) z parku Revoluce. Podél silnice zpívaly tisíce lidí národní hymnu a volaly "Jsem Fidel!“. Kubánci provázeli průvod po celé trase, u hřbitova Svaté Ifigenie byl dav lidí tak velký, že zablokoval přístupovou cestu.

Castrova urna byla uložena poblíž hrobky kubánského národního hrdiny Josého Martího, který se koncem 19. století stal hlavní postavou kubánského boje za nezávislost na Španělsku.

Mávali vlajkami a volali ‚Já jsem Fidel‘. Kubánci se rozloučili s dlouholetým vůdcem Castrem

Číst článek

Na stejném hřbitově je pochována řada slavných Kubánců, mimo jiné i syn zakladatele známé likérky Emilio Bacardí, který byl santiagským starostou, nebo legenda kubánské hudby Compay Segundo.

Desítky tisíc Kubánců se v Santiagu de Cuba naposledy rozloučily se svým dlouholetým vůdcem Fidelem Castrem | Foto: Reuters

Pohřbu se zúčastnili jen příbuzní a pozvaní hosté. Někteří členové rodiny, například Fidelova sestra Juanita Castrová, ale dali předem vědět, že nedorazí. Před pár dny televizi Miami América Tevé řekla, že se na Kubu nevrátí ani živá, ani mrtvá. Juanita, která emigrovala do USA v 60. letech, také vyjádřila obavy, že smrt Fidela Castra neznamená konec diktatury.

Dnešním pohřbem skončila pietní shromáždění, kterými se po celý týden Kubánci loučili se svým revolučním vůdcem. Urna s popelem muže, který vládl své zemi půl století, dorazila do Santiaga v sobotu poté, co projela celým ostrovem.

Na cestě se s Fidelem Castrem loučily desetitisíce lidí. Urna přikrytá kubánskou vlajkou na armádním voze projela symbolicky po místech, na nichž Castro v lednu 1959 oznamoval vítězství revoluce a porážku Batistovy diktatury.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme