Kurdské milice obklíčily ozbrojence IS nedaleko Mosulu. Blíž městu zatím nepostoupí

Kurdům se podařilo dostat před klíčové město Bašíka pár kilometrů před Mosulem. Jejich postup zpomalují podzemní bunkry Islámského státu, džihádisté jsou prý velice dobře připravení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace proti takzvanému Islámskému státu poblíž iráckého města Mosul

Operace proti takzvanému Islámskému státu poblíž iráckého města Mosul | Zdroj: Reuters

Jednotky iráckých Kurdů obklíčily klíčové město Bašíka asi 12 kilometrů od Mosulu. Chystají teď přímý úder proti tamní posádce tzv. Islámského státu. Blíže k Mosulu ale Kurdové postupovat nechtějí. Překročili by totiž hranici mezi autonomním Kurdistánem a zbytkem Iráku. Podle francouzských vojenských zdrojů se mezitím do Mosulu přesouvají stovky ozbrojenců Islámského státu ze Sýrie.

Postup iráckých a kurdských sil zpomalují důmyslná podzemní stanoviště, která si Islámský stát na dobytých územích vybudoval. "Kdybychom proti sobě měli 5000 obyčejných ozbrojenců, osvobodili bychom oblast okupovanou Islámským státem během velmi krátké doby," říká velitel pešmergy plukovník Besaran s tím, že džihádisté jsou výjimečně dobře připravení.

Irácká armáda se blíží k Mosulu. Turecko se ofenzivy neúčastní, popírají tvrzení Ankary

Číst článek

Podzemní bunkry jsou vybavené výzbrojí, stravou i pozorovacím systémem. Ozbrojence skrývají před leteckým průzkumem a ochrání je i před bombardováním.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme