Kyjev má ulici Václava Havla. Bulvár přejmenovali po bolševickém revolucionáři

Ukrajinský Kyjev má od pátku ulici Václava Havla. Podle listu Ukrajinska pravda to odhlasovali zastupitelé ukrajinské metropole. Jméno bývalého československého a českého prezidenta, disidenta a dramatika ponese současný Bulvár Ivana Lepse, pojmenovaný po bolševickém revolucionáři a odboráři lotyšského původu. Akci iniciovali obyvatelé Kyjeva, kteří loni v prosinci sepsali petici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Argumentovali novým zákonem, podle kterého se na Ukrajině musí odstranit všechny připomínky komunistického režimu ve veřejném prostoru.

Zemřel bývalý prezident republiky, dramatik a disident Václav Havel

Číst článek

Městská rada původně navrhovala ulici přejmenovat po posledním komunistickém starostovi Kyjeva, vědci Valentynovi Zhurském.

O přejmenování ulic v Kyjevě i osobě Václava Havla a Ivana Lepseho proběhla na podzim série debat, které organizovalo České centrum v Kyjevě. Po celé Ukrajině jsou veřejná místa, ulice i celá města přejmenovávána v rámci procesu dekomunizace. Strhávány jsou i pomníky ze sovětské éry.

Pocta doma i v zahraničí

Českému státníkovi se dostává pocty doma i ve světě. Havlovo jméno nese pražské letiště, vznikají „Havlova místa“ a uličku má i Brno. Třída Václava Havla je v Gdaňsku, náměstí má izraelská Haifa. Právě pojmenování náměstí v Haifě provázela kauza s neuhrazeným poplatkem za užití Havlova jména.

To podle dřívějších vyjádření rady-vyslance na Ukrajině Pavla Bučka kvůli Havlově bulváru v Kyjevě nehrozí. Podmínka informování agentury, která vlastní práva spojená se jménem Václava Havla, už byla splněna, uvedl v dubnu Buček pro deník Blesk. České úřady se v podobných situacích řídí platnými pokyny ministerstva zahraničních věcí.

Alena Davidová, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme