Latinská Amerika vítá zlepšení vztahů mezi Spojenými státy a Kubou

Řada latinskoamerických státníků uvítala gesto amerického prezidenta Baracka Obamy vůči Kubě. Šéf Bílého domu prohlásil, že chce normalizovat diplomatické i ekonomické vztahy s Havanou. Jde o největší posun ve vztazích obou zemí od zavedení embarga proti Kubě v roce 1961. Několik klíčových republikánských politiků ale už oznámilo, že bude proti uvolnění sankcí. Schválit je musí americký Kongres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodnutí Baracka Obamy přivítal na summitu jihoamerické organizace Mercosur v argentinské Paraná venezuelský prezident Nicolás Maduro:

„Je to odvážné gesto, také ale historicky nevyhnutelné. Možná je to nejdůležitější krok v jeho úřadu.“

Ještě o víkendu přitom odsoudili státníci na setkání aliance ALBA v Havaně plánované americké sankce proti některým venezuelským politikům.

Vleklé embargo Washingtonu proti Kubě kritizovala řada latinskoamerických zemí, stejně jako vyloučení Kuby z pravidelného setkání politických špiček obou částí kontinentu.

Na sedmém ročníku takzvaného Summitu Amerik příští rok v dubnu už Kuba bude. A zřejmě dojde i na jednání mezi kubánským prezidentem Raúlem Castrem a jeho americkým protějškem Barackem Obamou.

Uvolnění vztahů přijímají Kubánci s rezervou

Země už se například dohodly na otevření zastupitelských úřadů nebo propuštění politických vězňů. Někteří ze zadržovaných jsou na svobodě a další desítky mají následovat.

Kubánští disidenti sice oslavovali propuštění některých vězňů, zprávy o uvolnění vztahů se Spojenými státy ale přijímají s rezervou:

„Tahle změna politiky odpovídá našim zájmům. Úspěch ale záleží na všech zúčastněných. Lidé se nesmí přestat snažit, musí zemi tím novým směrem tlačit dál,“ říká jeden z představitelů odboje.

Kubánský vůdce Raúl Castro se také brání přílišnému optimismu: „Uznávám, že se v některých oblastech neshodneme. Jsem si ale jistý, že o všem můžeme diskutovat.“

Castro chce, aby Washington zrušil hospodářské embargo. Šéf Bílého domu to plánuje, musí ale ještě přesvědčit Kongres. Jeho inciativu ale zatím blokují představitelé republikánů.

Mercosur | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme