Lékaři bez hranic už nechtějí peníze od EU. Nesouhlasí s její uprchlickou politikou

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) protestuje proti uprchlické politice Evropské unie. Přestává proto od Bruselu a členských států osmadvacítky s okamžitou platností přijímat finanční podporu. Dnes to oznámilo vedení MSF ve Vídni. Organizaci se nelíbí zejména dohoda s Tureckem o vracení uprchlíků a podobné připravované smlouvy s africkými státy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dlouho kritizujeme ostudnou reakci Evropy, která sází na odstrašování a nenabízí lidem pomoc ani ochranu. Dohoda EU s Tureckem v tom šla ještě o krok dál a ohrozila celý koncept útěku a právo na ochranu, které z něj vychází,“ myslí si generální tajemník MSF Jérôme Oberreit.

Unie podle Lékařů bez hranic využívá humanitární pomoc jako politický nástroj a snaží se vykoupit z migrační krize.

„Chceme vyslat signál proti nedůstojnému zacházení (s uprchlíky) a proti sílící snaze EU udržet trpící lidi mimo evropskou pevninu,“ uvedli Lékaři bez hranic v tiskovém prohlášení.

Organizace loni získala od Evropské unie a jejích členských států celkem 46 milionů eur. Podle ředitele české pobočky Pavla Grubera se omezení finančních prostředků aktivit Lékařů bez hranic příliš nedotkne:

„V současné době jsme z 92 procent financováni ze soukromých zdrojů. Po tomto rozhodnutí budeme muset nahradit zhruba osm procent našich příjmů, což není tak fatální.“

„Máme určité rezervy, které na to využijeme, a potom dlouhodobě ta strategie bude oslovovat veřejnost a snažit se výpadek nahradit ze soukromých zdrojů,“ dodal.

ČTK, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme