Letošní Grammy ovládla Adele a posmrtně David Bowie. Kožená nominaci neproměnila

Předávání hudebních cen Grammy ovládla britská zpěvačka Adele, která proměnila všechny nominace, a domů si tak odnesla hned pět gramofonů. Pět cen dostal posmrtně i britský hudebník David Bowie a jeho album Blackstar. Česká pěvkyně Magdalena Kožená svou nominaci neproměnila. Přesto ale Česko svou úspěšnou stopu na letošních Grammy má - na oceněném nejlepším vokálním jazzovém albu zpěváka Gregoryho Portera se totiž podílel český varhaník Ondřej Pivec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grammy 2017

Grammy 2017 | Zdroj: Reuters

Zpěvačka Adele dostala zlaté gramofonky za album roku, nahrávku roku, píseň roku, popový sólový výkon a popové vokální album. Srovnatelný úspěch sklidila už před pěti lety, kdy si z ceremoniálu odnášela dokonce šest cen. Letos při přebírání posledního Grammy se slzami dojetí pochválila svou kolegyni Beyoncé a její album Lemonade.

Dvě ceny Grammy, jedno z nejlepších alb všech dob, ale také problémy s drogami. To byl George Michael

Číst článek

David Bowie, který podlehl rakovině loni v lednu krátce po svých 69. narozeninách, dostal za své album Blackstar pět zlatých gramofonků. Jeden z nich putoval k designéru jeho alba Jonathanu Barnbrookovi. Album porota ohodnotila mimo jiné jako nejlepší alternativní album, Bowieho ocenila za nejlepší rockový výkon a nejlepší rockovou píseň.

Na slavnostním večeru americká akademie vzpomněla i na další loni zesnulé hudebníky. Britskému zpěvákovi Georgi Michaelovi vzdala poctu jeho písní Adele, která stejně jako na loňských Grammy, zpěv přerušila a po omluvě publiku začala zpívat znovu. Byla prý rozrušená, protože si Michaela moc vážila. Zpěváka Prince připomněl písní Bruno Mars.

Politika i spodní prádlo

Slavnostní ceremoniál zahájil britský moderátor a komik James Corden, který na úvod zarapoval. "Večer si užijte, teď máme Trumpa, co bude nevíme...sešli jsme se tu bez ohledu na barvu hlasu, pleti...," připomněl Corden antiimigrační politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

První z hlavních cen oznámila zpěvačka Jennifer Lopezová, která ohlásila Talent roku. Tím se stal americký rapper Chance the Rapper, který dostal i cenu za nejlepší rapový výkon s písní No Problem a nejlepší rapové album za desku Coloring Book.

Na ceremoniálu zahrálo mimo jiné francouzské duo Daft Punk, pětinásobný držitel ceny Grammy z roku 2014. Zazpívala i Beyoncé, která nedávno oznámila, že čeká dvojčata. Z ceremoniálu si odnesla dvě Grammy - za hudební video k písni Formation a za album současné urban music za desku Lemonade.

Grammy 2017 | Foto: Reuters

Cenu za nejlepší výkon popového dua/skupiny dostalo americké duo Twenty One Pilots. Cenu si převzali v gala jen do půl těla, ke košili a saku měli místo kalhot jen spodní prádlo.

Tragický rok pro svět hudby. Opustili nás Bowie, Prince, Cohen nebo Michael

Číst článek

Grammy za nejlepší metalový výkon si odnesla skupina Megadeth za píseň Dystopia ze stejnojmenného alba. Nejlepším rockovým albem se stala deska Tell me I'm pretty od americké kapely Cage the Elephant. Na ceremoniálu zahrála i metalová legenda americká skupina Metallica, s níž si zazpívala zpěvačka Lady Gaga.

Mezzosopranistka Magdalena Kožená s deskou Monteverdi nominaci v kategorii klasické vokální sólové album neproměnila. Porazili ji ale německá sopranistka Dorothea Röschmannová s albem Schumannovy a Bergovy písně a tenorista Ian Bostridge s deskou Shakespeareovy písně. Svou úspěšnou stopu na letošních Grammy ale Česko přesto zanechalo. A to díky Ondřeji Pivcovi, který se podílel na oceněném nejlepším jazzovém vokálním albu Gregoryho Portera Take Me to the Alley.

Ondřej Pivec – Čech s Grammy na kontě

Číst článek

Grammy za celoživotní dílo, které byly oznámeny už v prosinci, dostali zpěváci Charley Pride a Jimmie Rodgers, americký jazzman Ahmad Jamal, hudebník Sly Stone, zpěvačky Shirley Caesarová a Nina Simone a skupina The Velvet Underground.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme