Libyjské jednotky 'vyčistily' Syrtu. Islámský stát přišel o poslední území v severní Africe

Po více než půlročních bojích dobyly libyjské milice město Syrta, které ovládal takzvaný Islámský stát. Ten tak už v zemi nemá vlastní území a bude tak muset fungovat jako partyzánská organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjské jednotky slaví dobytí Syrty

Libyjské jednotky slaví dobytí Syrty | Zdroj: Reuters

„Ve městě už nejsou po džihádistech stopy. Oblast teď ještě pročesáváme a čistíme ji od min a náloží. Boje byly velice tvrdé, Islámský stát používal velké množství sebevražedných útočníků. Podařilo se nám ale zachránit spoustu rodin a dětí," popisuje jeden bojovníků milic.

Milice z Misuráty, které jsou nejsilnější v zemi a které nesly hlavní tíhu bojů, nyní budou také čistit okolí města od zbývajících bojovníků ISIS. To ale neznamená, že by džihádisté v Libyi definitivně skončili. Už nyní operují roztroušeně a fungují jako partyzánské jednotky.

Další rána pro Islámský stát. Libyjské síly dobyly jeho baštu v severní Africe

Číst článek

Podle bezpečnostních analytiků je ztráta poslední bašty Islámského státu v severní Africe důležitá i pro Evropu. Základny v Libyi totiž pro ni znamenaly větší nebezpečí než území v Sýrii nebo Iráku.

ISIS ovládl město Syrta a asi 250 kilometrů libyjského pobřeží téměř před dvěma lety. Ve městě poté cvičil útočníky, kteří měli na svědomí mimo jiné útoky v sousedním Tunisku. Libyjské milice věrné vládě v Tripolisu ztratily při téměř půl roku trvajícím dobývání území na 700 mužů. Podporovalo je také americké letectvo.

Situace v Libyi je ale i nadále složití. Země se čím dál víc štěpí na západní část s vládou v Tripolisu, která je jediná mezinárodně uznávaná, a na východní část se sídlem ve městě al-Bajdá. Tu vede Kaddáfího generál Khalifa Haftar. Východ země se orientuje spíše na Rusko. Nedávno ho Haftar navštívil a nabídnul Kremlu vytvoření ruské základny v Libyi výměnou za podporu jeho části země.

Libyjské jednotky slaví dobytí Syrty | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme