Litva našla ve vládních počítačích ruský spyware. Kreml obvinění odmítá

Za poslední dva roky se v litevských vládních počítačích třikrát objevil ruský spyware. Jenom letos jsme zaznamenali dalších dvacet pokusů počítače infikovat, řekl agentuře Reuters Rimtautas Cerniauskas, šéf litovského centra pro kybernetickou bezpečnost. Moskva jeho obvinění označila za směšná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Spojených státech je horkým tématem používání osobních emailů politiků ke služebním záležitostem. Podle Mika záleží, co v mailové schránce máte

Ve Spojených státech je horkým tématem používání osobních emailů politiků ke služebním záležitostem. Podle Mika záleží, co v mailové schránce máte | Zdroj: Reuters

„Spyware, který jsme našli, fungoval přinejmenším půl roku před tím, než si ho někdo všiml,“ řekl Reuters Cerniauskas. Program posílal všechny dokumenty a hesla zadaná do počítače na internetovou adresu, kterou podle Cerniauskase používají ruské tajné služby.

Počítače, na kterých spyware našli, patřily vládním úředníkům na nižších a středních pozicích. Obsahovaly ale například návrhy vládních rozhodnutí, sdělil Cerniauskas. „(Rusové) mají schopnosti, sebevědomí, zájem a dostanou se k tomu – potřebujeme se připravit a přijmout protiopatření,“ prohlásil k útokům šéf centra pro kybernetickou bezpečnost.

Výroční zpráva litevských tajných služeb zároveň varovala, že se kybernetické útoky v posledním období přesunuly od finanční kriminality k špehování státních institucí.

Obama: Za předvolební útoky hackerů jsou zodpovědní Rusové

Číst článek

Moskva označila obvinění Cerniauskase pro Reuters za směšná a nepodložená. „Měl spyware nápis vyrobeno v Rusku? Absolutně odmítáme tento nesmysl,“ reagoval mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Litva není jediná země, která podezřívá Rusko z hackerských útoků. Ve Spojených státech se už několik měsíců mluví o podezření, že Rusko ovlivňovalo nedávné prezidentské volby zveřejňováním informací ukradených z počítačů Demokratické strany a ruské hackery obvinil i prezident Barack Obama. Na výrazný nárůst kybernetických útoků z Ruska upozornila podle Reuters tento měsíc i německá zpravodajská služba. Útoky měly cílit na tamní politické strany.

Litva podle šéfa své kontrarozvědky už čelila útoku z Ruska v roce 2012, kdy hackeři napadli její centrální banku a největší zpravodajské portály.

Rimtautas Cerniauskas v litevském Národním centrum pro kybernetickou bezpečnost. | Foto: Reuters

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme