Londýn po útoku: muslimové odsuzují terorismus, policie pátrá po možných komplicích

Britská policie pokračuje v zatýkání a prohledávání objektů v souvislosti se středečním teroristickým útokem v Londýně. Stále platí, že šlo nejspíš o čin zradikalizovaného muslimského konvertity. Místní muslimská komunita jeho čin ostře odsoudila.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn po teroristickém útoku

Londýn po teroristickém útoku | Zdroj: Reuters

Při razii v domě v Birminghamu policie zajistila a odvezla tři auta. Strážci zákona zatím nepotvrdili, jestli u této prohlídky existuje přímá spojitost s londýnským atentátem. Dva lidé leží po středečním útoku stále v kritickém stavu v nemocnici.

Podle britských úřadů při útoku utrpěli zranění lidé z více než desítky zemí světa. Mezi padesátkou zraněných, z nichž více než tři desítky musely být hospitalizovány, byli kromě Britů také tři studenti z Francie, dva Rumuni, čtyři Jihokorejci, dva Řekové a po jedné osobě z Německa, Polska, Irska, Číny, Itálie a Spojených států.

Omyly a lži o útoku v Londýně: zelený nůž teroristy, komik-radikál a spokojení muslimové

Číst článek

Terorismus ve jménu jakéhokoli náboženství odsoudili účastníci ekumenického setkání, na kterém se sešli Zástupci anglikánů, katolíků, židů, sunnitů a šíitů. Podle vrchního imáma, šejka Chalífy Izzata, jsou činy londýnského atentátníka a dalších islámských radikálů v rozporu s principy islámu. "Islám a všechna náboženství vyzývají k míru, soužití a toleranci," prohlásil Izzat.

Středeční útok, který spáchal muslimský konvertita Masood, rodák z jihovýchodní Anglie, odsoudila také jedna z největších mešit v severoanglickém Birminghamu. Označila ho za "zvrácený". "Islám stejně jako jiná náboženství vyzdvihuje posvátnost lidského života," uvedli zástupci mešity v prohlášení. "Pro takový barbarský čin na nevinných lidech neexistuje ospravedlnění," dodali.

Centrem britské metropole v sobotu nakonec projdou tisíce účastníků protestu proti odchodu Spojeného království z Evropské unie. Jeho organizátoři dlouho zvažovali, že po teroristickém útoku akci zruší.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme