Lukašenko dokazuje Putinovi, že má zemi pod kontrolou. Lidé se ale přestávají bát, říká novinářka

ROZHOVOR: Podle Agnieszky Romaszewské, ředitelky televize Bielsat, se Bělorusové přestávají bát. Zhoršující se hospodářská situace v zemi a nepochopitelné kroky prezidenta Alexandra Lukašenka burcují k protestům i lidi v regionech. V sobotu policie v Minsku a v dalších městech potlačila demonstrace stovek lidí. Zatčeny byly desítky protestujících a s nimi podle svědků i běloruští a zahraniční novináři. Sobotní demonstrace jsou pokračováním měsíčních protestů proti Lukašenkově vládě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Březnová připomínka 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru

Březnová připomínka 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru | Zdroj: Reuters

Co se teď v Bělorusku děje?

Lukašenkova vláda se velmi vyčerpává. Hospodářská situace v Bělorusku je velmi špatná, minulé dva roky byla země v recesi. Kvalita života se snižuje, lidé začínají být zoufalí. Protesty přinesly něco nového. Demonstrují i lidé v provinciích a v menších městech v regionech. Lidé se prostě bojí mnohem méně než dřív.

Agnieszka Romaszewská šéfuje televizi Biełsat, která od roku 2007 satelitním vysíláním podporuje demokracii a svobodu slova v Bělorusku. Provoz televize donedávna financovala polská vláda, nyní médium míří pod křídla Polské televize a plánuje se změna vysílacího jazyka na polštinu.

Jak je na tom Bělorusko ekonomicky?

Lukašenko žádá Putina o peníze, protože hospodářství vyschlo. Zároveň se zhoršila situace v Rusku, kam míří velká část běloruského exportu, tedy nepříliš kvalitní zboží. Rusové také přestali Bělorusům dodávat levnou ropu, ze které Bělorusko žilo. Bělorusové kupovali ropu od Rusů za značně menší cenu, než byla tržní a pak ji mnohem dráž prodávali. Tvořilo to dvacet procent běloruského exportu.

Dá se v souvislosti s dnešními protesty hovořit o vzniku organizovaného masového hnutí?

To je velmi těžké předpovědět. Není mnoho jasných vůdců, moc se neví, jak to zorganizovat. Jedná se spíš o spontánní akce, než o organizované demonstrace. Dnešní demonstrace v Minsku je ale i tak velká, protože vláda v pátek i v sobotu strašila zatýkáním a demonstrovala sílu.

Mají dnešní protesty paralelu v nedávné běloruské historii?

Dokonce ani při protestech v roce 2006 ani v roce 2010 režim tak silně nedemonstroval sílu předem, jako teď. Tehdy použil represi vždycky až po demonstracích. Teď akce nebyly povolené, navíc bylo špatné počasí, takže těžko říct, jak by demonstrace vypadaly, pokud by byly za jiných podmínek. Největší význam mají ale už měsíc trvající protesty v regionech. Lidé se přestávají bát. Mnoho z nich šlo protestovat i s tím vědomím, že za to mohou pykat.

Samopaly, vodní děla a hromadné zatýkání. Lukašenko potlačil ‚běloruské jaro‘

Číst článek

Objevily se zprávy o zatčených novinářích, týkat se to má i televize Bielsat, můžete takovou informaci potvrdit?

Ano, novináři se tam zatýkají systematicky. V Minsku byli pozatýkáni skoro všichni novináři, kteří se snažili o demonstracích informovat. Naši zpravodajové byli preventivně zadrženi ve Vitebsku, zadržena byla i skupina v Minsku. Na delší dobu byl zadržen náš operátor, který dosud nebyl propuštěn.

Dnes si protestující demonstracemi připomněli Den svobody Běloruska, které Lukašenkův režim neuznává. Jak vážný den je to pro Bělorusy?

Velmi důležitý. Je to výročí skutečné běloruské nezávislosti, je to první akt vyhlášení nezávislého Běloruska a z historického pohledu má velký význam (25. března 1918 byla vyhlášena Běloruská lidová republika, pozn. red.).

Lukašenko ohlásil zadržení desítek 'ozbrojených provokatérů' financovaných Západem

Číst článek

Co se teď bude dít? Budou represe pokračovat?

Lukašenko rychle potřebuje peníze a potřebuje dokázat, že má nad situací kontrolu. Nevím, jestli zešílel nebo už prostě nemá kontakt s realitou. Dekretem zdanil nezaměstnané, což mu nějaké peníze přineslo. Ale v době, kdy roste nezaměstnanost, to byl jeden z nejhorších kroků, které mohl udělat. Opravdu těžko říct, co dál udělá. Ale nemyslím, že současné akce mnoho změní, že ty represe lidi natolik vyburcují.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme