'Má potenciál zničit tuhle zemi i Evropu.' Do ulic kvůli Trumpovi vyrazily miliony lidí

REPORTÁŽ. Miliony lidí vyrazily do ulic amerických měst na protest proti novému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Od New Yorku, přes Chicago a Boston až po Los Angeles demonstrovaly davy proti plánům nové hlavy státu a jeho výpadům proti ženám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy na protestu proti Donaldu Trumpovi ve Washingtonu. Nápis na bundě znamená "rovnocenná".

Ženy na protestu proti Donaldu Trumpovi ve Washingtonu. Nápis na bundě znamená "rovnocenná". | Zdroj: Reuters

Americkými městy se prohnal "protest v růžové". To, co začalo facebookovým postem rozhořčené seniorky na Havaji, skončilo masovým odporem proti Donaldu Trumpovi.

Ve Washingtonu vyrazily ženy vyzbrojené podomácku vyrobenými transparenty a růžovými pletenými čepicemi do ulic v nebývalých počtech, které podstatně předčily prezidentskou inauguraci.

"Podle mě je to tyran, který má potenciál zničit tuhle zemi i Evropu," řekla zpravodajce Českého rozhlasu v USA 56letá Laurie Claderisová z Virginie.

Svět protestoval za práva žen. Ve Washingtonu přišly stovky tisíc lidí, demonstrovaly i proti Trumpovi

Číst článek

"Mnozí lidé si myslí, že změna, kterou přináší Donald Trump, nás vrátí do padesátých let. Ale to se nikdy nestane, ručičky zpátky neposunete. Musíte se naučit přijmout, že na světě jsou gayové a lesby, lidé jiné barvy pleti a přistěhovalci. Na nich je naše země postavená," říká vedoucí grafického studia Laurie.

Zděšení z prvního prezidentského projevu i pobouření nad výpady Donalda Trumpa proti ženám, imigrantům a muslimům ventilovaly na demonstracích statisíce lidí všech věkových skupin.

"Přišla jsem do Spojených států jako uprchlík. Jsem imigrantka, žena, nejsem křesťanka, ale židovka. Reprezentuju všechno to, proti čemu Trump a jeho stoupenci poštvávají lidi," vysvětluje právnička Yana Lantsbergová, která přijela do Washingtonu až z New Yorku. "Do téhle země se moje rodina přistěhovala proto, že je to svobodná země, otevřená lidem jakéhokoli původu, víry a barvy pleti. Donald Trump se nás snaží posunout do minulosti," varuje.

S tím souhlasí i ekonomická konzultantka Sally Torbertová, která považuje vyhrocenou volební rétoriku za téměř cílený útok na všechno, co se v posledních dvou stech letech Spojeným státům podařilo překonat. Podle mnohých tady ale nejde jen o to ukázat opozici Donaldu Trumpovi. Protest má být i symbolem solidarity a znamením toho, že Američany i přes politické příkopy stále spojují základní hodnoty – svobody, respektu a úcty k druhým a jejich jinakosti.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme