Malajsijci podezřívají ze smrti Kim Čong-nama i diplomata KLDR

Malajsijská policie identifikovala dva další podezřelé z vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama a pozvala je k výslechu. Jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo, informovalo vedení policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malajský šéf policie představuje muže podezřelé ze smrti Kim Čong-nama

Malajský šéf policie představuje muže podezřelé ze smrti Kim Čong-nama | Zdroj: Reuters

Malajsijská policie kvůli smrti Kim Čong-nama v pátek zatkla Severokorejce Ri Čong-čchola, který žije v Malajsii přes tři roky. Již dříve zatkla dvě ženy s vietnamským a indonéským pasem a přítele jedné z nich. Z přímého spáchání vraždy je podezřelá jedna za zadržených žen.

Policie podle agentury AP sdělila, že obě ženy severokorejští agenti vycvičili, aby rozetřely Kimovi jed po tváři a pak si umyly ruce.

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

Číst článek

Dalšími podezřelými jsou podle policie druhý tajemník severokorejského velvyslanectví a člověk napojený na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo. Oba se stále nacházejí v Malajsii, proto si je policie pozvala k výslechu.

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje, kteří opustili Malajsii v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam otráven. Policie nesdělila, zda je čtveřice hledaných nějak spojena se severokorejskou vládou. Uvedla ale, že podle všeho odletěli do severokorejské metropole Pchjongjangu.

Kimovi nastříkali jed do obličeje

Tělo zavražděného je v márnici vzhledem k vysoké citlivosti případu pod pečlivou ochranou ozbrojeného týmu. Kim Čong-namova násilná smrt vyvolala napětí v diplomatických vztazích mezi Malajsií a KLDR.

Kim Čong-nam byl 13. února zřejmě otráven jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Kim Čong-nam byl bratrem současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-nam měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme