Malajsie hledá další Severokorejce. Po vraždě Kimova bratra odjeli ze země

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje. Ti opustili Malajsii v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam zřejmě otráven v Kuala Lumpuru. Jižní Korea je přesvědčena, že za vraždou je severokorejský režim, k čemuž ji vedou informace, že Malajsie hledá další Severokorejce. Uvedla to v neděli agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena zatčená kvůli vraždě Kim Čong-nama na záznamu bezpečnostní kamery.

Žena zatčená kvůli vraždě Kim Čong-nama na záznamu bezpečnostní kamery. | Zdroj: Reuters

Malajsijská policie nesdělila, zda je čtveřice hledaných nějak spojena se severokorejskou vládou. Uvedla, že dotyční měli běžné, nikoliv diplomatické pasy.

Policie by uvítala, kdyby do Malajsie přijeli pomoct s vyšetřováním příbuzní Kim Čong-nama. Příčinu jeho smrti úřady neoznámily, neboť se čeká na výsledky druhé pitvy a toxikologických testů.

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

Číst článek

"Jsme přesvědčeni, že za tím incidentem stojí severokorejský režim, vzhledem k tomu, že pět podezřelých jsou Severokorejci," řekl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení, které se zabývá vztahy obou znepřátelených Korejí.

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Zadržený byl identifikován jako Ri Čong-čchol, narozený v roce 1970. Dříve již úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme