Malajsie kvůli vraždě Kim Čong-nama ruší bezvízový styk se Severní Koreou

Malajsie ruší bezvízový styk pro občany Severní Koreje. Informovala o tom státní tisková agentura Bernama s odvoláním na tamního vicepremiéra. Podle malajsijské vlády jde o bezpečnostní krok. Úřady ho zavádí zhruba dva týdny poté, co na letišti v Kuala Lumpuru dvojice žen zabila bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle Soulu a Washingtonu vraždu zorganizovali agenti KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technici prohlížejí letiště v Kuala Lumupuru, jestli se zde nenachází plyn VX

Technici prohlížejí letiště v Kuala Lumupuru, jestli se zde nenachází plyn VX | Zdroj: Reuters

Malajsijská prokuratura z vraždy zatím obvinila dvojici žen z Vietnamu a Indonésie. Ty se brání tím, že si myslely, že jde o žert pro natáčení skrytou kamerou.

Staršímu bratrovi severokorejského diktátora pomazaly obličej nervovým plynem VX. Podle jejich výpovědí se domnívaly, že šlo o dětský olejíček. Podle prokuratury se dopustily vraždy, a pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až trest smrti.

Generální prokurátor Apandi Ali ve čtvrtek řekl, že Severokorejec zadržený v souvislosti s atentátem bude propuštěn a deportován do KDLR. Kvůli smrti Kim Čong-nama se mezi Malajsií a KLDR strhla diplomatická bitva. Pchjongjang požadoval vydání těla a snažil se zabránit provedení pitvy.

Starší sourozenec současného autoritativního vládce Severní Koreje si na vládu v zemi nedělal nároky. Dlouhodobě žil v exilu. Zemřel 13. února krátce poté, co na něj ženy na letišti v Kuala Lumpuru nervový plyn nastříkaly. Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že existuje silné podezření, že Kim Čong-nama zabil infarkt.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme