Manažer Volkswagenu skončil v jihokorejském vězení. Falšoval emisní a hlukové testy

Jihokorejský soud poslal v pátek do vazby jednoho z vedoucích pracovníků tamní divize německého automobilového koncernu Volkswagen. Za falšování dokumentů o emisních a hlukových testech si odsedí rok a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pracovník byl potrestán za falšování dokumentů o testech emisí a úrovni hluku, jehož cílem bylo získat potvrzení pro dovoz aut do země. Soud ho nakonec poslal do vězení s trestem 18 měsíců odnětí svobody.

Úřady v Jižní Koreji už loni v srpnu vyměřily Volkswagenu za falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku pokutu 17,8 miliardy wonů (zhruba 380 milionů Kč). Zároveň nařídily pozastavit na jihokorejském trhu prodej většiny jeho modelů.

„Volkswagen tímto trestným činem, který způsobil vážnou sociální a ekonomickou újmu, podkopal svou důvěryhodnost globální značky,“ uvedl v dnešním sdělení soud. Manažer, jehož plné jméno text neobsahuje, byl podle soudu uznán vinným z falšování dokumentů, maření práce úřadů a porušení zákonů o životním prostředí.

Dnešní rozsudek je jedním z důsledků rozsáhlého skandálu kolem měření emisí některých aut Volkswagen. Koncern předloni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující s testy emisí manipulovat. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Jižní Korea v této kauze postupuje proti Volkswagenu poměrně tvrdě. Již předloni automobilku kvůli manipulaci s testy emisí pokutovala částkou 14,1 miliardy wonů (301 milionů Kč). Loni v prosinci pak firmě vyměřila pokutu 37,3 miliardy wonů za klamavou reklamu týkající se emisí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme