Masové vraždy, znásilňování a likvidace náboženských symbolů. Jezídové v Iráku čelí genocidě

Jezídové žádají západní státy, aby označily zločiny takzvaného Islámského státu za genocidu. Podle příslušníků této etnicko-náboženské komunity páchají islamisté v Iráku válečné zločiny. Islámský stát povraždil už na pět tisíc jezídů, tisíce dalších přinutil konvertovat k islámu a likviduje i jejich náboženské symboly. Některým jezídům se podařilo utéci do evropských zemí včetně Švédska a apelují na vlády demokratických zemí, aby se na prožité hrůzy nezapomnělo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezídové jsou irácká náboženská menšina s asi 700.000 členů. Jejich víra je kombinací zoroastrismu, křesťanství a islámu

Jezídové jsou irácká náboženská menšina s asi 700.000 členů. Jejich víra je kombinací zoroastrismu, křesťanství a islámu | Foto: Wikimedia Commons, CC BY 2.0, Defend International

„Pro nás jezídy je to velmi nebezpečné a hrozně se bojíme, co se s námi stane. Naše budoucnost jako etnika je vážně ohrožená. Moji příbuzní stále žijí v Iráku. Utekli sice před Islámským státem a teď žijí na území ovládaném Kurdy, ale stejně nevíme, co bude dál,“ říká roztřeseným hlasem Salina.

Čtyřiadvacetiletá drobná jezídka, která v iráckém Mosulu byla naposledy před třemi lety, tedy ještě před dobytím města tzv. Islámským státem. Teď žije ve Švédsku, ráda by se ale někdy vrátila do rodné země. Obává se ale, zda to ještě někdy vůbec bude možné.

Dánské speciální jednotky se mohou zapojit do bojů proti Islámskému státu

Číst článek

„Měli jsme jen dvě možnosti, buď zemřít, nebo konvertovat k islámu. Mnoho jezídů proto raději zvolilo smrt. Víte, je hrozně těžké udržovat naše tradice, naší kulturu i náboženství. A podívejte se, kolik našich žen a dívek bylo uneseno, znásilněno nebo prodáno do otroctví. A vůbec se už nemusí nacházet v Iráku. Nevíme, kde jsou,“ rozhodí zoufale rukama paní Salina.

I z tohoto důvodu se spolu s dalšími jezídy snaží přimět vlády západních zemí, aby zločiny islamistů oficiálně uznaly za genocidu.

„To, co se děje jezídům, by měly označit za válečné zločiny. Islámský stát z našich žen dělá sexuální otrokyně, děti posílá na smrt jako sebevražedné atentátníky a systematicky nás likviduje. To přeci je genocida, nebo snad ne?“ ptá se další z jezídů, sedmadvacetiletý Salar Laso.

Islámský stát ztratil téměř čtvrtinu území, jeho „chalífátu“ hrozí rozpad

Číst článek

Svou otázku ale směřuje především k mezinárodnímu společenství. Zatím totiž vyvražďování jezídů a další zločiny označily za genocidu americká Sněmovna reprezentantů a Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Z evropských zemí zatím žádná.

Jezídové, v jejichž náboženství se mísí prvky hinduismu, šamanismu, křesťanství či islámu, přitom byli v minulosti už několikrát pronásledováni. V roce 2007dokonce muslimští sebevražední atentátníci zabili ve dvou jezídských městech 800 lidí a přes 1500 zranili. To, co ale páchá Islámský stát, je podle paní Saliny mnohonásobně horší.

„Masové hroby, zničené svatyně, domy srovnané se zemí. Kam se vrátíme? Kde se máme modlit? Kdo jsme? Historie na tyto zločiny nesmí zapomenout,“ apeluje mladá jezídka.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme