Merkelová bude podle kolegy opět kandidovat na kancléřku. Ta to ale ještě nepotvrdila

Německá kancléřka Angela Merkelová bude příští rok obhajovat svou funkci. Řekl to televizi CNN její stranický kolega a šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. Podobné hlasy se množí, ale sama Merkelová zatím nic oficiálně nepotvrdila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na zasedání Evropské rady (20.-21. října 2016)

Angela Merkelová na zasedání Evropské rady (20.-21. října 2016) | Foto: flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0, European Council

„Bude se ucházet o post kancléřky,“ prohlásil ve vysílání Röttgen. „Je absolutně odhodlaná, ochotná a připravená přispět k posilování mezinárodního liberálního řádu,“ dodal politik Křesťanskodemokratické unie (CDU). Merkelová by se o vedoucí post ucházela už počtvrté.

Kancléřku nedávno deník The New York Times označil za poslední zbývající obhájkyni západních liberálních hodnot. Podle Röttgena je základním kamenem takového pojetí světa, ale není možné spoléhat jen na jediného člověka. Přispět musí i politici dalších zemí, včetně těch ve Spojených státech.

Táhni, křičeli na Merkelovou v Drážďanech. V průzkumech patří kancléřka mezi nejoblíbenější

Číst článek

Vedení CDU na Röttgenova slova zareagovalo prohlášením, že Merkelová své rozhodnutí oznámí, až přijde čas. Pozorovatelé německé politiky mají za to, že se tak může stát na stranickém sjezdu začátkem prosince, ale klidně také až začátkem příštího roku.

Každopádně jen málokdo pochybuje o tom, že žena, která v čele Německa stojí již 11 let, se bude ucházet o další funkční období. Podle odborníků tomu nasvědčuje například její aktivní zapojení do plánování volební kampaně před parlamentními volbami v příštím roce nebo to, že zatím vůbec nenaznačila, že by v prosinci neobhajovala post šéfky CDU. Dosud přitom vždy zastávala názor, že by funkce předsedkyně křesťanských demokratů a kancléřky měly jít ruku v ruce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme