Merkelová povede CDU další dva roky, na sjezdu dostala 90 procent hlasů

Angela Merkelová bude šéfkou Křesťanskodemokratické unie (CDU) i v příštích dvou letech. Na stranickém sjezdu v německém Essenu získala téměř 90 procent hlasů. Delegáty mimo jiné oslovila svým projevem, v němž se vyjádřila pro zákaz úplného zahalování obličeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na sjezdu CDU.

Angela Merkelová na sjezdu CDU. | Zdroj: Reuters

Merkelové už dopoledne upozornila, že zahalování tváře nepatří k Německu a mělo by být zakázano, kde je to jen možné. Podle ní německé právo má vždy přednost před rodinným právem nebo šaríou.

"Tady v Německu platí zákony naší země, a to pro všechny bez výjimky," nechala se slyšet kancléřka, která se postupně snaží měnit svou uprchlickou politiku.

Všichni, kteří již déle žijí ve spolkové republice nebo do ní teprve nedávno přišli, musí respektovat důstojnost ostatních, rovnoprávnost mužů i žen, svobodu náboženství nebo vyjadřování. "Nechceme žádné paralelní společnosti," podotkla také.

"V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám," řekla Merkelová za bouřlivého potlesku zhruba tisícovky delegátů v Essenu.

Loňské léto se nemůže opakovat

Kancléřka se vyjádřila i k uprchlické krizi. "Situace z pozdního léta 2015 se nemůže, nemá a nesmí opakovat," upozornila.

Německo chce podle ní dělat vše pro to, aby zastavilo ilegální migraci a dala lidem lepší perspektivu v zemích jejich původu. Za zásadní považuje některými dohodu Evropské unie s Tureckem, která podle ní každý den zachraňuje životy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme