Mezi favority na Nobelovu cenu za mír patří papež, Snowden i Merkelová

Celkem 276 kandidátů je v nominaci na letošní Nobelovu cenu míru, skutečné šance má ale jen úzká skupina favoritů. Kromě papeže Františka do ní patří například gynekolog z Konga, který pomáhal ženám po znásilnění, nebo kontroverzní whistleblower Edward Snowden. Podle některých odborníků, bookmakerů a médií je horkou kandidátkou také německá kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena (ilustrační foto)

Nobelova cena (ilustrační foto) | Foto: Kanadské vědeckotechnické muzeum CSTM

Nominovala ji skupina konzervativních poslanců Bundestagu za úsilí o mír na Ukrajině.

Mezitím ovšem naplno propukla uprchlická krize v Evropě a Merkelová rozdělila veřejné mínění rozhodnutím, že Německo nebude vracet zpět žádné syrské uprchlíky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi favority na Nobelovu cenu za mír patří papež František, kancléřka Angela Merkelová nebo Edward Snowden

Podle kritiků, a to i z její vlastní strany CDU, tím kancléřka ohrozila bezpečnost Evropy a celý příliv běženců jen umocnila.

Příznivci Angely Merkelové naopak spatřují v její politice historickou odvahu a Nobelovu cenu za mír by vnímali jako přiměřený výraz uznání.

Za pomoc uprchlíkům by mohl ocenění získat například i eritrejský lékař Mussie Zerai. Ten založil záchrannou organizaci pro migranty, kteří se dostali do nesnází během plavby ve vlnách Středozemního moře.

Mezi desítku favoritů dále patří gynekolog Denis Mukwege a jeho kolegové, kteří pomáhali obětem znásilnění v Demokratické republice Kongo.

Nobelova komise se při oceňování mírového úsilí málokdy zavděčí každému. Letos mezi favority opět figuruje papež František, který změnil image katolické církve, vedle popularity ovšem získal i řadu kritiků.

Znovu se opakuje také jméno Edwarda Snowdena. Muž, který nastartoval skandál kolem tajného sledovacího programu americké zpravodajské služby NSA, je pro mnohé hrdina, pro jiné zrádce.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2015 | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme