Při útoku na vánoční trhy v Berlíně zemřela Češka. Terorismus nezná hranice, řekl Sobotka

Jednou z dvanácti obětí pondělního teroristického útoku v Berlíně je česká občanka. Ve čtvrtek pozdě večer o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Žena v Německu dlouhodobě žila i pracovala. Chybí důkazy, že by Tunisana Amriho přímo řídil Islámský stát, uvedl list Tagesspiegel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion najel v Berlíně do vánočních trhů

Kamion najel v Berlíně do vánočních trhů | Zdroj: Reuters

Zprávu o úmrtí Nadi Čižmárové. předal osobně její rodině český velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský, uvedl Černínský palác.

Podle ministerstva manžel zesnulé českou ambasádu v Berlíně kontaktoval s žádostí o pomoc pří pátrání. Diplomatické misi předal informaci, že se jeho choť mohla v době útoku vyskytovat na vánočním trhu v Berlíně nebo v jeho okolí. Německé policii pak v rámci vyšetřování identifikační údaje, fotografie a vzorky pro analýzu DNA.

Nejsmutnější vánoční trh otevřel brány. Místo teroristického útoku v Berlíně opět zaplnili návštěvníci

Číst článek

„Před pár dny se na naši ambasádu obrátil pan Čižmár, který nás informoval o tom, že postrádá svou ženu a je pravděpodobné, že se jeho žena mohla nacházet v místech, kde k útoku došlo. My jsme se obrátili na německé úřady. Ty nám ve čtvrtek večer potvrdili, že mezi obětmi je bohužel také paní Naďa Čižmárová,“ řekl v pátek ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Na uvedení celého jména oběti se ministerstvo dohodlo s jejím manželem.

Poté co se čeští představitelé o situaci dozvěděli, vydal se český velvyslanec přímo s pozůstalým. Osobně mu později zavolal i ministr zahraničí. „Panu Čižmárovi jsme nabídli veškerou pomoc a asistenci v nejbližších dnech. Řekl, že ji bude potřebovat a využije ji,“ řekl Zaorálek.

"Doufal jsem, že se český občan v Evropě nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé," řekl Zaorálek.

Hlubokou lítost nad českou obětí a také soustrast a solidaritu všem jejím blízkým vyjádřil i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Evropa musí podle něj být v těchto těžkých chvílích více než kdy jindy jednotná a silná.

„V sousedním Německu se tragicky potvrdilo, že terorismus nezná hranice a že jeho obětí se může bohužel stát i občan naší země,“ řekl premiér. Dodal také, že musíme přísně chránit naše vnější hranice, zastavit nelegální migraci a zabránit všemi dostupnými prostředky šíření radikální islamistické náboženské nenávisti uvnitř Evropy.

Česká republika podle ministra zahraničí dělá vše, aby bezpečnost občanů byla maximálně zajištěna. „V této zemi děláme vše pro to, aby se po ní nepohybovali lidé, o kterých nevíme, odkud přišli, a kteří mohou páchat podobné věci, jako se staly v Německu,“ prohlásil.

Ministr také vyzval české občany, aby se podobnými teroristickými činy nenechali zastrašit. Připustil ale, že riziko útoků a jejich četnost se za poslední rok zvýšila, a lidé by proto měli být pozorní. „Člověk musí vyzvat k obezřetnosti, která musí být větší. Dnes nemůžeme podobné události vyloučit,“ řekl.

Podezřelý Tunisan je stále na útěku

K útoku v německé metropoli došlo v pondělí večer, když zatím neznámý útočník vjel v ukradeném kamionu do davu na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz. Zemřelo 12 lidí, na 50 dalších bylo zraněno.

Podle listu The New York Times Amri na internetu zjišťoval, jak připravit výbušniny. Tunisan také údajně nejméně jednou komunikoval s příslušníky teroristické organizace Islámský stát (IS). Německá média zase uvedla, že v Berlíně dříve prodával drogy. Kriminální minulost má za sebou už v Itálii, odkud do Německa přišel. Za žhářství v Itálii strávil ve vězení 3,5 roku.

Úřady z provedení útoku podezírají Tunisana Anise Amriho, který podle nich byl napojen na salafisty. V kamionu našli kriminalisté jeho mobilní telefon, osobní doklady a otisky prstů, 24letý muž je stále na útěku.

Tunisan je nejspíš stále v Německu

Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že podezřelý Tunisan Anis Amri je stále v Berlíně, napsal v pátek server listu Tagesspiegel. Na pátrání výhradně po pravděpodobném pachateli pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně je jen v německém hlavním městě vyčleněno několik stovek policistů.

Jedním z důvodů přesvědčení vyšetřovatelů jsou zranění, která má údajně Amri v obličeji. Ta by při delší cestě byla nápadná. Policie varovala všechny berlínské nemocnice a pohotovosti, protože nevylučuje, že se Amri na nějakou z nich obrátí.

Německá policie zadržela v Dusburgu bratry z Kosova. Chystali útok v nákupním centru

Číst článek

Podezření, že je čtyřiadvacetiletý Tunisan stále v německé metropoli, posílily i záběry kamery, která ho ve zdejší čtvrti Moabit zachytila zhruba osm hodin po útoku.

Tagesspiegel dnes také napsal, že jen v Berlíně po Amrim pátrají tisíce policistů, několik stovek je jich přitom vyčleněno výhradně na tento úkol. I velká část řadových policistů přitom nyní nosí neprůstřelné vesty a má při sobě automatické zbraně.

Jan Řápek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme