Mezinárodní skupina chce do týdne ukončit násilnosti v Sýrii

V Sýrii by měly být do týdne ukončeny násilnosti a umožněna rozsáhlá humanitární pomoc. Podle agentury Reuters se na tom shodla mezinárodní skupina na jednání v Mnichově. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes prohlásil, že tento plán nezahrnuje takzvaný Islámský stát ani další teroristické skupiny, především Frontu an-Nusra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov (vlevo) a americký ministr zahraničí John Kerry při jednání v Mnichově

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov (vlevo) a americký ministr zahraničí John Kerry při jednání v Mnichově | Zdroj: Reuters

Podle jeho německého kolegy Franka-Waltera Steinmeiera se teprve v příštích dnech ukáže, zda budou všechny strany dohodu respektovat a zda má naději být převedena do praxe. To ostatně zmínil i John Kerry, když podotkl, že máme dohodu na papíře a teď jsou potřeba činy přímo na místě.

Na tom budou pracovat týmy zaštítěné OSN, Spojenými státy a Ruskem - což jsou hlavní strany této dohody. Kromě nich je součástí skupiny více než desítka dalších zemí. Právě rusko-americká shoda by mohla znamenat, že by dohoda nemusela být jen na papíře a že by právě tyto dvě mocnosti mohly zatlačit na jednotlivé bojující frakce, které ta která země podporuje.

Na druhou stranu ruský ministr Lavrov se nechal slyšet, že jeho země své letecké údery hned tak neukončí. Šéf britské diplomacie Phillip Hammond na to reagoval s tím, že právě to je hlavní podmínka nutná k tomu, aby příměří začalo skutečně platit.

V Mnichově se včera sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly minulou středu pozastaveny mírové rozhovory v Ženevě.

Rusko čeká na americkou odpověď na návrh o příměří v Sýrii

Číst článek

Podle Kerryho, který dnes po půlnoci po mnohahodinových rozhovorech předstoupil před novináře, bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit „ukončení nepřátelských akcí" v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci.

„Dohodli jsme se na rozšíření a zrychlení dodávek humanitární pomoci s okamžitou platností. OSN vytvoří krizový štáb, který se poprvé sejde zítra v Ženevě. Tato skupina se postará, aby se pomoc dostala ke všem lidem, kteří ji potřebují,“ uvedl Kerry.

Ženevská jednání by podle Lavrova a ostatních účastníků mnichovských rozhovorů měla pokračovat v nejbližším možném termínu.

Noční dohoda mocností přišla jen několik hodin poté, co pozorovatelé v Sýrii oznámili, že během pět let trvající občanské války zemřelo už 470 tisíc lidí, což je skoro dvakrát víc než zatím poslední ověřená čísla.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme