‚Migranti lezou do zahrad a kradou dobytek.‘ Obyvatelé obce Moria na Lesbu volají po domobraně

V uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos opět hořelo. Kontejnery azylového úřadu Evropské unie zapálili migranti, kteří si stěžují na přeplněné zařízení a pomalé tempo vyřizování žádostí o azyl. Místní lidé zase dávají uprchlíkům za vinu klesající počet turistů a rostoucí kriminalitu. Někteří volají i po zřízení domobrany, řekli zpravodaji Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední požár v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos zapálili Pákistánci a Bangladéšané, a to na protest proti neudělení azylu

Poslední požár v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos zapálili Pákistánci a Bangladéšané, a to na protest proti neudělení azylu | Foto: Robert Mikoláš

Z dřevařské dílny se ozývá zvuk brusky, hala o velikosti školní tělocvičny ale jinak zeje prázdnotou. U dřevěného ponku stojí majitel, pan Leonidas a spolu s ním postarší truhlář.

„Podívejte se, řešíme řadu problémů. Většina obyvatel se bojí, hlavně pak večer. Policie sice hlídkuje, ale není to dostačující k tomu, aby místní ochránila,“ stěžuje si 55tiletý rodák z obce Moria, malé vesnice s 1300 obyvateli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli nárůstu kriminality v uprchlických táborech volají někteří obyvatelé řeckého ostrova Lesbos po zřízení domobrany. Mluvil s nimi zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Ještě před pár lety ji znali jen turisté, a to hlavně kvůli zachovalému římskému akvaduktu. Teď se ale její název skloňuje pouze v souvislosti s migranty a zdejším uprchlickým táborem.

Truhlářství pana Leonidase se nachází přesně na půli cesty mezi vesnicí a samotným azylovým centrem.

„Dost se bojím. Mám obavy z toho, co tady slyšíme, a z toho, co se tady děje. Vykrádají domy, ale i obchody. Nedivil bych se, kdyby se místní vzbouřili a vzali zákon do svých rukou. Od úřadů už nečekáme nic. Jen slibují, že to vyřeší,“ popisuje.

Pan Leonidas ví, že potíže způsobují jen někteří běženci. Například se Syřany tu nikdo žádný problém nemá, je jich tu ale moc. A jeho slova potvrzují i sami uprchlíci.

"Spory způsobují kulturní odlišnosti"

Jednatřicetiletý Kamal ze Somálska spory v táboře i v jeho okolí vysvětluje kulturními odlišnostmi. K nedorozumění podle něho dochází i proto, že každý tu mluví jinou řečí. Obavy místních chápe a stejně jako oni dává vinu řeckým úřadům, které žádosti o azyl nestačí vyřizovat včas. Proto se ve stanech i kontejnerových domcích tísní víc a víc migrantů.

Do požárem zničeného tábora na Lesbu se vrátil jen zlomek migrantů. Tisícovka z nich přišla o doklady

Číst článek

Evropská unie sice letos v březnu uzavřela s Tureckem dohodu o vracení běženců, od té doby jich však do Řecka připlulo dalších 14 tisíc a zpět úřady vrátily pouhých 600 osob. Nejhorší chvíle však místní zažívají, když v táboře propuknou protesty a noc ozáří hořící stany či kontejnery.

„Jsou vystrašení, vyděšení, protože jim migranti lezou do zahrad a do polí. Kradou jim dobytek, úrodu, proto si instalovali alarmy a pořídili i hlídací psy,“ neskrývá rozhořčení pošťačka, která panu Leonidasovi přivezla dopis.

Upozorňuje také na to, že lidé z vesnice se už celý rok pořádně nevyspali. Chápe sice, že migranti žijí ve špatných podmínkách. Na druhé straně se prý ale nikdo nemůže divit, že obyvatelé obce Moria mají strach.

V táboře Moria žije 5000 lidí a každý den připlouvají další.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme