Místo zbraní záchodové štětky a hlavy kachniček. Anonymous 'trollí' IS

Svět se na internetu vysmívá bojovníkům takzvaného Islámského státu. Hackerské hnutí Anonymous totiž dnešek prohlásilo za takzvaný trolling day a vyzývá uživatele sociálních sítí, aby internet zahltili zesměšňujícími příspěvky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protithatcherovská fantazie Alana Moora V jako Vendetta se nečekaně vrátila s maskami protestního hnutí Anonymous, ale Mooreovi to nevadí

Protithatcherovská fantazie Alana Moora V jako Vendetta se nečekaně vrátila s maskami protestního hnutí Anonymous, ale Mooreovi to nevadí | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, zdroj: Flickr, Walt Jabsco

Pestrá škála je třeba na twitteru. Nejčastější jsou upravené fotografie, kterými se islamisté snaží na internetu propagovat.

Lidé jim na snímcích vyměňují zbraně za nejrůznější předměty – na mírnějších z nich jsou třeba košťata nebo hygienické pomůcky. Časté jsou ale i vulgární obrázky.

Trolling je chování, které za pomoci nesouvisejících argumentů rozkládá diskusi. Objevuje se zejména na sociálních sítích nebo na webech, které umožňují volnou debatu.

Velkým hitem jsou fotografie, na kterých mají radikálové místo obličejů hlavy kachen.

Někdy jde o typické žluté gumové kačenky do vany, jindy zase třeba o tváře komiksové postavičky kačera Donalda.

Rozšířené jsou i snímky, kde místo kachen vystupují prasata. Takové obrázky mívají desítky až stovky sdílení.

Provokace, tvrdí expert

Hackeři z Anonymous v listopadu vyhlásili takzvanému Islámskému státu válku v reakci na teroristické útoky v Paříži. V boji proti radikálům prý využijí všech dostupných prostředků a varují islamisty před masivními kybernetickými útoky.

Skupina už napadla různé internetové stránky a tisícovky islamistických účtů na sociálních sítích. Takové aktivity ale mohou islamisty vyprovokovat k podobným akcím.

„Dřív nebo později se to může vrátit jako bumerang, přímo jako odpověď nebo napadnutí nějakého počítačového systému. Otázka je, jak rychle by dokázali připravit, realizovat konkrétní útok,“ řekl Českému rozhlasu odborník na internetovou bezpečnost Jiří Nápravník.

Hackerské útoky na účty islamistů by ale podle Nápravníka neměly nijak výrazně zkomplikovat práci zpravodajských služeb, které radikály na internetu sledují.

Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme