Mít dobré vztahy s USA je v zájmu celé Evropy, řekla ve Varšavě Merkelová

Mít dobré vztahy se Spojenými státy je podle Německa v zájmu celé Evropy. Kancléřka Angela Merkelová to řekla ve Varšavě po schůzce s polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Reagovala tak na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Beata Szydlová ve Varšavě

Angela Merkelová a Beata Szydlová ve Varšavě | Foto: Filip Harzer

Evropané mají podle německé kancléřky mimořádný zájem na dobrých vztazích se Spojenými státy. O Trumpově výzvě, aby evropské státy navýšily výdaje na obranu, budou země jednat, uvedla Merkelová.

Šéfky německé a polské vlády ve Varšavě jednaly také o situaci na východní Ukrajině po tvrdých bojích mezi armádou a povstalci u Avdijivky. Merkelová se Szydlovou zdůraznily, že kvůli porušování Minských dohod není možné zrušit protiruské sankce, dokud Kreml nepřestane porušovat mezinárodní právo a teritoriální integritu Ukrajiny.

Polská premiérka Beata Szydlová zopakovala, že Polsko odmítá stavbu plynovovu Nord Stream 2, který má dodávat ruský plyn do Německa přes Baltské moře. Plynovod by tak úplně obešel Polsko a Ukrajinu. Podle Szydlové je stavba neakceptovatelná pro polskou vládu a mohla by také destabilizovat teritoriální integritu Ukrajiny.

Plynovod by podle Szydlové také podkopal evropskou energetickou solidaritu, posílil pozici ruského Gazpromu na evropském trhu a umožnil Kremlu v případě nějakého problému „zavřít kohouty“. Tímto způsobem by pak Rusko mohlo vydírat Evropu. Proto polská vláda napadla stavbu plynovodu u soudu na půdě Evropské unie.

Angela Merkelová se při své návštěvě Polska setká také se šéfem vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczynskim. Ten ale nezastává žádnou oficiální funkci, není premiérem ani prezidentem. Přesto ovládá polskou politiku. Merkelová tím, že poruší protokol a sejde se se šéfem pouze jedné parlamentní strany, dává najevo, že uznává současnou situaci v zemi.

Angela Merkelová a Beata Szydlová ve Varšavě | Foto: Filip Harzer

Vít Pohanka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme