Mladík zastřelil ve Finsku starostku a dvě novinářky. Policie ho na místě zadržela

Neznámý útočník zabil ve finském městě Imatra na hranicích s Ruskem tři ženy. Policie pachatele zadržela. Třiadvacetiletý muž zaútočil před restaurací na pěší zóně v centru. Dvě novinářky a starostku města několikrát zasáhl puškou. Muž při zatýkání nekladl žádný odpor. Motiv útoků není známý, podle policie si útočník své oběti vybral náhodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie vyšetřuje místo střelby ve městě Imatra

Policie vyšetřuje místo střelby ve městě Imatra | Zdroj: Reuters

Střílelo se kolem jedenácté hodiny večer na pěší zóně v centru asi 28 tisícového města Imatra nedaleko hranic s Ruskem. Střelec oběti zasáhl puškou do hlavy a trupu pravděpodobně ve chvíli, kdy vycházely z restaurace Vuoksenvahdin.

Policejní hlídka byla v době střelby jen kousek od místa činu a muže téměř okamžitě zadržela, při zatýkání nekladl odpor. Zadržený je podezřelý z vraždy, oficiální obvinění ale zatím nepadlo.

Podle policejního inspektora Saku Tielinena to zatím vypadá, že si střelec oběti vybral náhodně. Motivy jsou ale v tuto chvíli stále neznámé. Podle policie nicméně podezřelý nemá extremistické pozadí.

Dvě ze zastřelených žen byly místní novinářky, třetí, Tiina Wilén-Jäppinenová, byla starostkou města Imatra. Třiapadesátiletá sociálnědemokratická politička působila v radě města posledních patnáct let a od roku 2009 ho vedla jako starostka. Policie ale naznačila, že vražda nejspíš nesouvisela s jejími politickými aktivitami.

Restaurace Vuoksenvahdin ve městě Imatra, kde byly zastřeleny tři ženy | Foto: Reuters

Místní úřady otevřely po incidentu krizové centrum.

„Byli tam lidé, když se to stalo. V tak malém městě je to dost velký incident a mnoho lidí zažilo šok," řekla mluvčí místního sociálního a zdravotnického odboru.

Finsko s 5,4 milionu obyvatel je zemí se silnou loveckou tradicí. Oficiálně je tam registrováno na 650 tisíc držitelů zbraní, případy zabití člověka s jejich použitím jsou ale vzácné.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme