Moskevský patriarcha varuje před kultem zla, do Ruska pronikají oslavy Halloweenu

Západní tradice pronikají i do Ruska, kde ale narážejí na stále větší odpor církve i některých konzervativních nebo nacionalistických politiků. Jednou z nich je i Halloweenská noc. Podle moskevského patriarchy svátek vychovává děti k uctívání kultu zla. V některých oblastech úřady veřejné oslavy zakázaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Halloween

Halloween | Foto: Fotobanka Pixabay

Ještě před několika lety Halloween v Rusku znali v podstatě jen z amerických filmů. Zřejmě pod vlivem této kinematografie začala Halloween slavit i ruská mládež. Střední a starší generaci tento anglosaský svátek nic moc neříká.

Halloween si oblíbila především mládež z větších měst. Je to další důvod pro uspořádání večírku a obléknutí kostýmů. Ovlivněny jsou iděti, které začínají chodit koledovat. I to je ale záležitost jen velkých ruských měst. V menších se tato tradice neuchytila.

Moskevský patriarcha, a s ním celá ruská pravoslavná církev, Halloween kategoricky odmítá jako cizorodý, pohanský, a dokonce nebezpečný svátek. Podle pravoslavných duchovních se tím děti a mládež vychovávají k uctívání kultu zla, místo aby byly vychovávány k dobru.

Moskva se baví

Úřady v některých ruských oblastech dokonce veřejné oslavy Halloweenu zakázaly.

V některých moskevských kavárnách byl ale personál 31. října převlečen do kostýmů a zdálo se, že to nikomu moc nevadilo. Naopak, lidé se spíš bavili.

Rusko neslaví ani české Dušičky. Není to tradice ani svátek pravoslavné církve, na rozdíl od církve římskokatolické. V Rusku si památku zesnulých připomínají v den jejich smrti a pak devátý a čtyřicátý den poté. Na mrtvé se vzpomíná také o masopustní sobotě a některých dalších církevních svátcích.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme