Moskva viní Ukrajinu kvůli zajatým vojákům z Krymu. Jde o dezertéry, brání se Kyjev

Ruské ministerstvo obrany v pondělí obvinilo ukrajinskou tajnou službu SBU z toho, že se nezákonně zmocnila dvou ruských poddůstojníků, sloužících na anektovaném Krymu. SBU nařčení odmítla s tím, že zatkla dezertéry, kteří dříve na poloostrově sloužili v řadách ukrajinské armády. K incidentu došlo v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci hlídkují v místech, kde by se mohli ukrývat příslušníci Pravého sektoru podezřelí ze střelby v Mukačevu

Ukrajinští vojáci hlídkují v místech, kde by se mohli ukrývat příslušníci Pravého sektoru podezřelí ze střelby v Mukačevu | Zdroj: Reuters

Ruské ministerstvo označilo počínání ukrajinských služeb za hrubou provokaci a dožaduje se neprodleného vrácení obou ruských občanů, kteří prý mají být obviněni ze zločinů proti Ukrajině. Nelze tak ani vyloučit, že jim hrozí mučení, aby se přiznali.

SBU naopak tvrdí, že zadržela dva dezertéry, kteří sami přešli hranici s Ukrajinou. "Jde o dva bývalé ukrajinské vojáky, kteří zradili přísahu a přešli do ruské armády," uvedla ukrajinská služba. Případ vyšetřuje podle paragrafů o dezerci a vlastizradě.

O občanství požádalo osm tisíc

Rusko anektovalo ukrajinský Krym na jaře 2014 po tajné vojenské operaci a spěšně zorganizovaném referendu. Svět anexi ve velké většině nepřijal. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v dubnu 2014 tvrdil, že o ruské občanství požádalo osm tisíc ukrajinských vojáků na Krymu, téměř polovina z nich už slouží v ruské armádě.

Ukrajinské speciální síly vtrhly na Krym, tvrdí Rusko. Kyjev označil informaci za vymyšlenou

Číst článek

Podle dřívějších zpráv měla Ukrajina na poloostrově před ruskou okupací asi 18 800 příslušníků svých ozbrojených sil. Po ruském záboru dostali možnost vybrat si ze tří možností. Buď mohli přejít k ruské armádě, odejít do civilu a zůstat na Krymu, nebo sloužit dál v ukrajinské armádě, což ale znamenalo odejít z Krymu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme