Mosul po osvobození: 'Všichni dobře víme, kdo byl s Islámským státem,' vypovídá šéf zpravodajství milic

REPORTÁŽ Z MÍSTA. Obyvatelé osvobozené části iráckého Mosulu se bojí nejen návratu takzvaného Islámského státu, ale i vládních vojsk. Strach mají především ze šíitských polovojenských jednotek, které by se prý mohly začít mstít na sunnitském obyvatelstvu. Jeden mosulský aktivista se proto rozhodl založit občanské milice složené jen z místních lidí, ke kterým by tamní obyvatelé měli důvěru. Říkají si Mosulské udatné síly a přijmou každého rodáka bez ohledu na etnickou nebo náboženskou příslušnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanské milice přijímají v Mosulu jen místní rodáky. Vědí, kdo spolupracoval s Islámským státem

Občanské milice přijímají v Mosulu jen místní rodáky. Vědí, kdo spolupracoval s Islámským státem | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Fajsal Džabar sedí za volantem svého pick-upu. Zvenku se k němu do okénka sklání muž v maskáčích a se samopalem. Muž ho oslovuje „doktor“, a říkají mu tak tady všichni.

Fajsal má vystudovanou geologii a dlouhá léta žil v zahraničí, kvůli bitvě o jeho rodný Mosul se ale vrátil. Jsme na ulici jedné z východních čtvrtí města a jdeme se podívat do sídla Fajsalových milicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Občanské milice přijímají v Mosulu jen místní rodáky. Vědí, kdo spolupracoval s Islámským státem. Na místě natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

„Vidíš, tomuhle chlápkovi ten dům předtím patřil. Byl to emír Islámského státu, tady je na fotce i se svým synem," ukazuje Omar Ata Ahmad osobní doklady bývalého majitele vily, které tu našli.

Omar je šéfem zpravodajství milic MGF, tedy Mosulských udatných sil. Momentálně mají 150 mužů. „Všichni jsme odtud, z Mosulu, takže dobře víme, kdo byl s Islámským státem, a kdo ne," naznačuje Omar hlavní činnost milicí.

Omar Ata Muhammad je šéfem zpravodajství jednotek MGF | Foto: Štěpán Macháček

Místní lidé jim důvěřují a pomáhají vyhledávat spící buňky džihádistů. Před sídlem milic je uprostřed ulice v asfaltu zavrtaný nevybuchlý dělostřelecký granát.

„Včera nám to sem poslali z druhého břehu, přímo před naši stanici. Někdo musel dát Islámskému státu na druhý břeh informace. Jsou tady pořád," říká o spolupracovnících džihádistů Omar. Bývalý majitel vily jim prý navíc vyhrožuje útokem z pravého břehu, kam se s Islámským státem stáhl.

Nevybuchlý dělostřelecký granát před budovou milic MGF | Foto: Štěpán Macháček

Zakladatel milic Fajsala Džabar má moderní vizi. „Jedinou podmínkou členství ve skupině je, že se zájemce v Mosulu narodil. Chtěli jsme, aby se Mosulané sami podíleli na osvobození svého města. Milice by se později měly stát platformou pro zapojení se lidí do místní politiky," vysvětluje.

Fajsal je přesvědčený, že jediná cesta ke stabilitě Mosulu po porážce Islámského státu je účast místních lidí, nikoli diktát z dalekého Bagdádu od politiků, kteří nemají k Mosulu žádný vztah. „Myšlenka občanských milicí lidi oslovila. Do našich řad se zapojili nejen většinoví sunnitští Arabové, ale také Kurdové, šabakové, jezídi, a dokonce i křesťané," vyjmenovává.

Fajsalův projekt občanských milicí je v nábožensky striktně rozdělené irácké společnosti unikátní.

Fajsal Džabar (vpravo) je aktivista, který v Mosulu založil občanské milice | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme