Mubárakovi vyšlo druhé odvolání. Egyptský exprezident unikl trestu smrti

Odvolací soud podle agentury Reuters pravomocně zprostil egyptského exprezidenta Husního Mubáraka obvinění z vražd demonstrantů během povstání v roce 2011, které jej svrhlo. „Soud shledal obžalovaného nevinným,“ prohlásil po celodenním jednání soudce. Zamítl také požadavky právních zástupců obětí na odvolání nebo obnovu řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice | Zdroj: Reuters

Bývalému egyptskému prezidentovi hrozil až trest smrti. Obviněn byl z odpovědnosti za střelbu do demonstrantů v roce 2011. Při protivládních protestech tehdy zemřely stovky lidí. Takzvaný proces století začal před pěti lety. Nyní osmaosmdesátiletý Mubárak si nejdříve vyslechl doživotní verdikt, odvolací soud ho ale osvobodil. Současné rozhodnutí v druhém odvolacím řízení je konečné.

Soud v minulosti líčení s Mubárakem několikrát odložil kvůli sporům o místě jednání. Mubárakovi obhájci dříve tvrdili, že exprezident vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže přijet k Nejvyššímu soudu v centru Káhiry a musí být transportován vrtulníkem.

Příznivci exprezidenta Mubáraka v Káhiře | Foto: Reuters

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme