Muslimky musejí chodit na školní hodiny plavání, rozhodl soud ve Štrasburku

Muslimská víra podle Evropského soudu pro lidská práva není důvodem, aby dívky nechodily ve škole na hodiny plavání. Švýcarské úřady tak podle soudu neporušily právo na svobodu vyznání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v burkinách na pláži v Marseille

Žena v burkinách na pláži v Marseille | Zdroj: Reuters

Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku potvrdil, že škola hraje důležitou roli v procesu sociální integrace. „Soud potvrdil, že tady zacházíme se všemi dětmi stejně bez ohledu na náboženství a že škola je takový svorník pro všechny, kde nikdo nemá z vyučování žádné výjimky,“ řekl Christoph Eymann, basilejský radní pro vzdělání.

Proto také úřady nepochybily, když trvaly na tom, že dvě školačky nebudou osvobozeny z hodin plavání. I když v předpubertálním věku jsou lekce společné pro chlapce i dívky.

To se nelíbilo dvěma tureckým rodinám, které žijí v Basileji. Proto odmítaly dcery do plavání posílat, i poté, co jim škola nabídla, že mohou nosit takzvané burkiny. Odvolaly se k lidskoprávnímu soudu, ten ale jejich stížnost odmítl. Švýcarské úřady dívkám vloni odmítly udělit občanství naturalizací.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme