Muslimům začal posvátný měsíc ramadán. Kvůli dlouhým dnům bude půst náročný

Dneškem začínají pravověrní muslimové svůj 30denní půst. Měsíc ramadán se posunul do horkého června, kdy jsou navíc nejdelší dny. Právě od svítání do setmění se přitom mají věřící zříct jídla i pití. Teploty třeba v Káhiře dosáhly o víkendu 43 stupňů, a dodržovat půst tak bude pro Egypťany skutečné odříkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší egyptští duchovní jsou v dobrém rozmaru - současný muftí republiky Šaukí Allám (vlevo) se svým předchůdcem Alím Gom´ou

Nejvyšší egyptští duchovní jsou v dobrém rozmaru - současný muftí republiky Šaukí Allám (vlevo) se svým předchůdcem Alím Gom´ou | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Islámský kalendář se řídí Měsícem.

„V souladu s Božím přikázáním Úřad egyptského muftího zpozoroval srpeček měsíce ramadánu, a to po západu slunce v neděli 29. šaabánu roku 1437, což odpovídá pátému červnu roku 2016," zaznělo oficiální vyhlášení ramadánu od egyptského muftího Šaukího Alláma.

Moderní konferenční sál je plný šejchů islámského učiliště al-Azhar a jejich starší kolega recituje na pódiu z koránu. Duchovní poslouchají z pohodlných křesel, někteří tu sedí v oblecích a kravatách, jiní zase v tradičních kaftanech s azharskými fezy na hlavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostním vyhlášení začátku posvátného měsíce muslimů ramadánu natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Muftí je v Egyptě státní úřad a rozhoduje o praktických záležitostech muslimů. Jeho úkolem je mimo jiné potvrzovat tresty smrti, které vynesou egyptské soudy.

Ostatní pánové, kteří slavnostně vítali ramadán, nosí na hlavě immu, tedy červený fez obalený bílým šálem. V podstatě je to symbol oficiálního islámského duchovenstva v Egyptě, které je spojené s teologickým centrem al-Azhar a státními institucemi.

Právě v tyto duchovní vkládá naděje prezident Abd al-Fattáh Sísí, když mluví o potřebě islám reformovat.

Ostatně v prvních řadách konferenčního sálu sedělo i několik mužů v generálských uniformách a také koptský kněz, který přišel muslimským bratřím k ramadánu blahopřát.

„Pozorování srpečku se i dnes děje spatřením pouhým okem. Protože ale islám jde ruku v ruce s moderním vědeckým pokrokem, bereme v potaz také astronomické výpočty," vysvětlil pak po skončení malé slavnosti hlavní poradce egyptského muftího Ibráhím Nigm.

„Po celém Egyptě máme osm observatoří, na kterých pracují smíšené týmy. Jsou v nich jak naši imámové, tak astronomové ze státních vědeckých ústavů. Ve chvíli, kdy spatří srpeček dalekohledem a zároveň to dosvědčují i astronomické výpočty, vyhlásíme začátek ramadánu. A dnes se objevil asi 20 minut před západem slunce.“

Podle Ibráhíma Nigma, poradce egyptského muftího, by se ale Egypťané, kteří žijí třeba v Japonsku nebo ve Spojených státech, měli rozhodně řídit tamními astronomickými poznatky.

Mnozí lidé mají od náročného půstu úlevu. V Egyptě letos připadá ramadán na zkouškové období a muftí proto povolil, že v případě obtíží při přípravě můžou studenti svůj půst odložit na pozdější období.

Ramadán | Foto: Český rozhlas

Znakem vzdělanců al-Azharu je ´Imma, červený fez omotaný bílým šálem | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme