Může Trumpova rodina zasahovat do jeho vlády? Bude to problematické, říká americký komentátor

Děti amerického prezidenta Donalda Trumpa budou nejspíš moci zasahovat do dění v Bílém domě. Staly se totiž členy týmu, který zajišťuje předání moci mezi prezidenty. Trumpův zeť Jared Kushner by se zároveň mohl stát i prezidentovým poradcem. Tak glosuje dění v americké politice komentátor listu Washington Post Aaron Blake.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivanka Trumpová se svým manželem Jaredem Kushnerem.

Ivanka Trumpová se svým manželem Jaredem Kushnerem. | Zdroj: Reuters

Podle jeho názoru bude angažmá Trumpovy rodiny problematické. Budoucí americký prezident se prý pokusí vyzkoušet, kam až sahají hranice etiky i legality.

Zvolený prezident Donald Trump se totiž ve svém newyorském mrakodrapu setkal s japonským premiérem Šinzó Abém. Fotografové zachytili i další účastníky schůzky, a to Trumpovu dceru Ivanku se svým manželem Jaredem Kushnerem.

Deník New York Times ohledně setkání přinesl zprávu, že by se Kushner mohl stát členem kruhu nejbližších spolupracovníků budoucího prezidenta. „Není vůbec jasné, jestli to ze zákona jde,“ dodává komentátor deníku Washington Post.

Majetek svěří dětem

Mezi další kontroverzní události z okolí budoucího prezidenta patří i oznámení rodinného právníka, že Donald Trump svěří své jmění do rukou svých tří nejstarších dětí. Dříve zmíněné Ivance a synům Donaldovi a Erikovi.

Zničí Donald Trump planetu Zemi?

Číst článek

Den po tomto oznámení přišla zpráva, že všichni tři se stali členy týmu, který zajistí předání moci mezi stávajícím a novým prezidentem. Objevily se i zprávy, že všechny tři děti zažádaly i o bezpečnostní prověrky. Vedení Trumpovy kampaně to ale vzápětí popřelo.

Nebude mezi nimi bariéra

Robert F. Kennedy, Bílý dům, Washington 1964 | Foto: Wikipedia Public domain Yoichi R. Okamoto

Právě role Jareda Kushnera je podle komentátora tou nejkontroverznější. O manželovi Ivanky Trumpové se mluví jako o vlivném zákulisním hráči, který Trumpovi v kampani hodně pomohl.

“Vše nasvědčuje tomu, že mezi prezidentstvím Donalda Trumpa a jeho dětmi nebude žádná bariéra. Je možné, že budou Trumpovu politiku ovlivňovat ve větší míře, než jsme předpokládali,“ soudí komentátor listu Washington Post.

Odpověď na otázku, proč je to problém, je podle listu Washington Post třeba hledat už v době, kdy Ameriku ovládal klan Kennedyových. Prezident John Fitzgerald Kennedy tehdy na začátku šedesátých let navrhl na funkci ministra spravedlnosti svého mladšího bratra Roberta Kennedyho. Kongres poté v roce 1967 schválil zákon proti nepotismu čili dosazování příbuzných do funkcí.

Zákon funkci poradce nezakazuje

V textu zákona se mimo jiné píše, že veřejný činitel nesmí v úřadu, v němž sám působí či o kterém rozhoduje, jmenovat, zaměstnat, povýšit nebo upřednostnit někoho ze svých příbuzných.

"Není ale vůbec jasné, zda se tento zákon vztahuje i na zaměstnance Bílého domu," píše komentátor Blake. Podle něho není pochyb o tom, že Trumpův zeť Jared Kushner se nemůže stát přímo členem vlády. Jeho spolupracovníci jsou ale přesvědčeni, že se může stát poradcem.

Wateboarding používat nebudeme. Je mi jedno, co chce Trump, prohlásil McCain

Číst článek

Komentátor listu Washington Post k tomu dodává, že podle informací, které se objevily v tisku, se Kushner radil se svým právníkem. Ten mu doporučil, aby se v případě práce pro Bílý dům vzdal nároku na plat a svůj majetek převedl do fondu, nad nímž by neměl kontrolu.

I tak by ale v Kushnerově případě zůstalo problematické už jen to, že by měl velice blízko k prezidentovým financím. Jako prezidentův poradce by se podílel na rozhodnutích, která by měla vliv na jeho majetek. Ten bude z části spravovat jeho manželka.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme