My tu zatracenou zeď nezaplatíme, zní z Mexika. Trump chce začít stavět během pár měsíců

Donald Trump dodržel volební slib a vydal exekutivní příkaz ke stavbě zdi na mexické hranici. Vláda také zastaví dotace městům odmítajícím věznit imigranty. Stavba zdi na hranici s Mexikem podle Trumpova vyjádření v televizi ABC začne během několika měsíců. Zeď budou zpočátku platit američtí daňoví poplatníci, ale nakonec stavbu „stoprocentně“ uhradí Mexiko. Jednání o tom prý začne už brzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Stavba této bariéry je víc než jen volební slib,“ řekl v této souvislosti novinářům Trumpův mluvčí Sean Spicer. „Je to první rozumný krok ke skutečnému zabezpečení propustné hranice. Zeď zastaví drogy, zločinnost a nezákonné přistěhovalce do Spojených států,“ konstatoval.

Trump podepsal obnovu ropovodu a jednal s automobilkami o obrodě americké výroby

Číst článek

Ohledně financování zdi Trump řekl, že procedura bude možná složitá. Mexiko podle něj „v nějaké formě zaplatí, i když ta forma možná bude komplikovaná“. „To, co dělám, je dobré pro Spojené státy. A bude to dobré i pro Mexiko. Bude z něj stabilní a spolehlivá země,“ řekl Trump.

Mexický prezident financování zdi odmítl

Nový americký prezident uvedl, že už se brzy chystá zahájit jednání o způsobu, jak by Mexiko mohlo Spojené státy vyplatit. Příležitost k tomu bude mít už příští týden, kdy se setká s mexickým prezidentem Enriquem Peña Nietem. Ten znovu odmítl, že by jeho země za cokoli platila. Prohlásil přitom, že jeho země bude své krajany před americkou protiimigrační politikou chránit.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto | Foto: Reuters

„Z padesáti mexických konzulátů ve Spojených státech se stanou opravdoví obránci práv migrantů. Naši krajané nezůstanou sami. Mexická vláda jim poskytne právní rady a garantuje jim potřebnou ochranu. Rozhodnutí Spojených států lituji a nesouhlasím s ním. Mexiko ve zdi nevěří,“ prohlásil mexický prezident.

Návštěvu mexického prezidenta ve Spojených státech Trumpovo rozhodnutí neohrozí. Oznámil to mexický ministr zahraničí. Ke zrušení cesty do Washingtonu Peñu Nieta vyzvala opozice.

Ke stavbě zdi na americko-mexických hranicích se vyjádřil i bývalý mexický prezident Vicente Fox Quesada, který na twitteru napsal: "Seane Spicere, řekl jsem to už Donaldu Trumpovi, říkám to i vám: Mexiko za tu zatracenou zeď platit nebude." Fox Quesada k příspěvku přidal i hashtag „zatracená zeď“, pod kterým ihned začali tweetovat stejně smýšlející lidé, a to i mimo Mexiko.

Trump podle agentury AP hodlá zastavit i federální financování takzvaných azylových měst, což jsou americká města odmítající věznit nebo deportovat nezákonné přistěhovalce.

Podle zdrojů z Bílého domu rovněž zvažuje nejméně čtyřměsíční moratorium na přijímání veškerých uprchlíků a dočasný zákaz přijímání běženců z některých muslimských zemí. Početní stav příslušníků celní a hraniční stráže se má zvýšit o 5000 osob.

ČTK, Viktor Daněk, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme