Na Austrálii se žene cyklon Debbie. Tisíce lidí musí opustit své domovy

Australské úřady evakuovaly z východního pobřeží více než 3500 lidí. Na stát Queensland se totiž ženě cyklon Debbie. Provází ho vítr o rychlosti 240 kilometrů v hodině a pevninu má zasáhnout v úterý kolem sedmé hodiny ranní místního času, tedy asi v deset hodin večer našeho času.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé města Bowen na severozápadě Austrálie plní pytle pískem. Připravují se na příchod cyklonu Debbie

Obyvatelé města Bowen na severozápadě Austrálie plní pytle pískem. Připravují se na příchod cyklonu Debbie | Zdroj: Reuters

Výzvu k evakuaci do výše položených míst dostalo 25 tisíc lidí. Někteří z nich ale své domovy opustit nechtějí, ačkoli úřady upozornily, že cyklon může zpustošit pás území široký až 100 kilometrů.

Queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková sdělila, že ničivý účinek cyklonu Debbie může být srovnatelný s cyklonem Yasi, který v roce 2011 napáchal milionové materiální škody. Byl zařazen do nejvyšší kategorie na pětibodové škále, cyklonu Debbie zatím meteorologové připisují čtvrtý, tedy druhý nevyšší stupeň.

„Šance na evakuaci se zužuje, prosím, poslouchejte úřady. Musím to udělat i já, jde o bezpečnost vaši, vašich rodin, vašich dětí," apelovala Palaszczuková na obyvatele Queenslandu.

V Queensladnu dnes zůstalo uzavřeno přes 100 škol, více než 80 předškolních zařízení a dva přístavy. Na letištích ve městech Townsville a Mackay byly zrušeny všechny dnešní lety.

Podle Palaszczukové by se lidé měli připravit na přerušení dodávek elektrického proudu „Je čas nabít si telefony," řekla. „Vichr bude silný a nepochybně poškodí budovy," dodala.

Cyklon by měl pevninu zasáhnout v pásu mezi pobřežními městy Townsville a Proserpine. Bruce Gunn z meteorologické služby řekl, že cyklon může vyvolat až osmimetrové vlny a záplavy nízko položených míst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme