Na boj s ebolou chybí peníze, vadí OSN. Apeluje na mezinárodní společenství

Organizace spojených národů kritizuje nedostatečnou finanční pomoc mezinárodního společenství v boji s ebolou. Ve fondu na pomoc zemím západní Afriky chce OSN shromáždit asi miliardu dolarů. Nedostatečnou reakci na krizi v západoafrických zemích kritizuje řada politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V posledních čtyřech týdnech rostl počet infikovaných ebolou doslova raketovým tempem

V posledních čtyřech týdnech rostl počet infikovaných ebolou doslova raketovým tempem | Foto: Abbas Dulleh | Zdroj: ČTK

K navýšení finančních prostředků na boj s ebolou dnes vyzval také americký ministr zahraničí John Kerry:

„Z miliardy dolarů, které jsou podle OSN nutné, se bohužel zatím sešla sotva třetina. Jestli nebudeme tuto epidemii dostatečně řešit nyní, ebola se může stát stejnou pohromou jako HIV nebo obrna. Pak s ní budeme bojovat všichni po dlouhá desetiletí.“

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun znovu vyzval všechny země, aby přispěly do speciálního fondu. Na jeho účet od začátku září dorazily v přepočtu jen asi 2 miliony korun - tedy pouhý zlomek toho, co chce OSN na pomoc pro západní Afriku touto cestou získat.

Nedostatečnou reakci na krizi v oblasti dnes kritizoval i předseda Evropské komise José Barroso. Za boj s epidemií eboly musí podle něj nést zodpovědnost celé mezinárodní společenství.

Afrika čelí katastrofě a svět se musí proti ebole spojit, apeluje epidemiolog

Číst článek

Epidemie smrtícího viru má v západní Africe už téměř čtyři a půl tisíce obětí. Koordinátor OSN pro boj s ebolou Anthony Banbury přiznal, že situace se vymyká kontrole, a pokud se ještě zhorší, lékaři nebudou znát způsob, jak šíření nemoci zastavit.

Podle Světové zdravotnické organizace by se počet nakažených mohl do dvou měsíců zvýšit na deset tisíc.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Olga Kořánková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme