Na cestě předvolební Amerikou: Detroit se po bankrotu staví na nohy. Je čas psát historii, říkají obyvatelé

Detroit, bývalá Mekka automobilového průmyslu, léta bojoval s ekonomickými potížemi. Nikdo jiný by tak o pádech a návratech nedokázal vyprávět lépe než místní obyvatelé. Co si myslí o nadcházejících volbách? Někteří říkají, že je načase, aby v čele Spojených států stanula žena. Pro mnohé ale Clintonová zosobňuje vše, co je s americkou politikou špatně. Přinášíme další díl reportážního seriálu k prezidentským volbám v USA, v Detroitu natáčela zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová a Donald Trump (fotokoláž)

Hillary Clintonová a Donald Trump (fotokoláž) | Foto: Wikimedia Commons, Michal Jindra

„Je čas psát historii,“ říkají nedaleko centra Detroitu Robert Montgomery a Missy McFrowley. Podle nich přišel čas, aby v čele Spojených stát konečně stanula žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detroit se po bankrotu staví na nohy. ‚Je čas psát historii,‘ říkají obyvatelé. Natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

Hillary Clintonovou oba považují za skvělou a kvalifikovanou političku, o jejím konkurentovi Donaldu Trumpovi ani nechtějí ztrácet řeč.

Afroamerický pár si pochvaluje, že se do Detroitu pomalu začínají vracet obyvatelé a město se postupně vzpamatovává. Vidět je to nedaleko centra na první pohled. Vyrůstají tu nové byty, podniky, kavárny.

V jedné z nich pracuje 28letá umělkyně Lauren Keilsová. Domů do Detroitu se vrátila před měsícem po pěti letech v New Yorku. Prací baristky si přivydělává na svůj nově otevřený obchod s koženými uměleckými výroby.

Její rodné město je pro ni spíš než synonymem problémů a ekonomického pádu symbolem nezávislého umění, aktivity a odolnosti. Také Lauren má ve volbě jasno, čas podle ní nastal pro ženy.

Jenže pro mnohé Clintonová zosobňuje vše, co je s americkou politikou špatně. Patří mezi ně i 72letý Bill Charron, dlouholetý demokrat, který se dokonce v roce 1968 podílel na prezidentské kampani později zavražděného demokratického kandidáta Roberta Kennedyho.

V letošních volbách se Bill na protest rozhodl dát svůj hlas Donaldu Trumpovi poté, co v boji o demokratickou nominaci neuspěl jeho kandidát Bernie Sanders. Kariérním stranickým politikům tak chce jako mnozí další frustrovaní Američané dát najevo, že budou muset změnit pravidla hry a začít naslouchat.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme