Na cestě předvolební Amerikou: pohlaví kandidátů nehraje roli, záleží na schopnostech, myslí si v Indianě

Už jen pár dní dělí USA od prezidentských voleb a napětí vrcholí. Dva hlavní kandidáti - Hillary Clintonová a Donald Trump na sebe navzájem útočí čím dál tím ostřeji, mnoho lidí ale stále nemá jasno, komu dají přednost. V našem cestovním seriálu se proto podíváme do dalšího amerického státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová vystopupila na sjezdu Demokratické strany ve Filadelfii

Hillary Clintonová vystopupila na sjezdu Demokratické strany ve Filadelfii | Zdroj: Reuters

Indiana patří ke klasickým rudým státům - je to tradiční konzervativní region a ještě k tomu domovská půda republikánského viceprezidentského kandidáta Mika Pence. Mohlo by se proto zdát, že je všechno rozhodnuto. Zdejší demokratičtí voliči ale neházejí flintu do žita.

Třeba Salathia Nunnová - majitelka kadeřnického salónu na okraji města Gary, plánuje hlasovat pro demokratku Hillary Clintonovou. Považuje ji za nejdůstojnější kandidátku. Mezi hlavními důvody volby Salathia uvádí obavy ze zrušení všeobecného zdravotního pojištení, pokud by se vlády ujala republikánská administrativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z předvolební Indiany

Souhlasí s ní i její zákaznice Cherie Evansová. Ta ale stejně jako mnoho dalších Američanů není letošním volebním výběrem nijak nadšená. Většina osazenstva plného salónu se shodla, že favoritem pro ně byl senátor Bernie Sanders.

V Indianě vyhraje podle propočtů s největší pravděpodobností Donald Trump. Právě hlas afroamerické menšiny může v klíčových státech rozhodnout o úspěchu či pádu prezidentské kampaně Hillary Clintonové, která stále vede v celkových průzkumech.

Většina dam z kadeřnického salonu se shodla, že volba potenciální první ženské hlavy státu je nesporně historickou událostí. Jak ale dodala Salathia Nunnová, alespoň tady si všichni přejí žít v Americe, kde není důležité jestli jste žena či muž bílé či tmavé barvy pleti. Roli by mělo hrát zejména to, jaké jsou vaše znalosti, schopnosti a zkušenosti a hlavně - jaký jste člověk.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme