Na cestě předvolební Amerikou: Virginie potřebuje práci, Trumpovi tady ale moc nevěří

Nezaměstnanost je jedním z hlavních témat letošních prezidentských voleb v USA. To platí i o Virginii - další zastávku našeho předvolebního seriálu. Podle průzkumů tady budou obyvatelé nejspíš volit Hillary Clintonovou, jejímu rivalu Donaldu Trumpovi ohledně řešení nezaměstnanosti spíš nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební napětí ve Virginii vrcholí

Předvolební napětí ve Virginii vrcholí | Foto: Twitter Jana Šmída

Virginie na východním pobřeží USA je rozdělený stát. „V severní části v blízkosti Washingtonu je mnoho vzdělaných lidí. Je tu také spousta vládních i privátních společností, které je zaměstnávají. Tato skupina lidí bude hlasovat pro Clintonovou. Venkovní oblasti jsou ale spíše pro Trumpa,“ řekl Českému rozhlasu krajan Lubomír Kaválek - dvojnásobný mistr Spojených států v šachu a kouč legendárního Bobbyho Fischera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle průzkumů vyhraje volby ve Virginii Hillary Clintonová

Sám se, podobně jako sever Virginie, přiklání k volbě demokratické kandidátky. V rozhodování ho neovlivnilo ani to, že se v 60. letech přátelil s Jiřím Štaidlem, tehdejším partnerem Ivany Trumpové – bývalé manželky republikánského prezidentského kandidáta.

Ve Virginii je jedním z hlavních předvolebních témat bezesporu nezaměstnanost. To Českému rozhlasu potvrdil i padesátiletý řezbář Jeff, který své výrobky prodává na zahradě svého domu. Uvedl, že lidé nejsou se současnou situací na trhu práce spokojeni.

Mnozí podle něj musí pracovat sedm hodin v týdnu a berou jen minimální mzdu. Sám ale pochybuje o tom, že jim může prezident - ať už bude z řad republikánů, nebo naopak demokratů, pomoci.

Volby prezidenta USA proběhnou 8. listopadu.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme